Vliv obsahu vlákniny na stravitelnost cereálií a pseudocereálií

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv obsahu vlákniny na stravitelnost cereálií a pseudocereálií

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mišurcová, Ladislava
dc.contributor.author Machala, Petr
dc.date.accessioned 2010-07-18T06:23:50Z
dc.date.available 2010-07-18T06:23:50Z
dc.date.issued 2009-05-19
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/10600
dc.description.abstract Cereálie a pseudocereálie významně přispívají k světové produkci potravin poskytujících pro lidskou výživu a zdraví potřebné nutriční složky. Jsou také významným zdrojem vlákniny. Diplomová práce se zabývá vlivem obsahu vlákniny na stravitelnost vybraných vzorků cereálií a pseudocereálií. V práci byly stanoveny hodnoty sušiny, popelovin, stravitelnosti a neutrálně-detergentní vlákniny. Stravitelnost byla stanovena in vitro s použitím inkubátoru Daisy po enzymové hydrolýze vzorků pepsinem, pankreatinem a kombinací těchto dvou enzymů. Závislost stravitelnosti na obsahu neutrálně-detergentní vlákniny byla vyhodnocena pomocí statistické analýzy. cs
dc.format 75 s. cs
dc.format.extent 4324249 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject cereálie cs
dc.subject pseudocereálie cs
dc.subject stravitelnost cs
dc.subject vláknina cs
dc.subject cereals en
dc.subject pseudocereals en
dc.subject digestibility en
dc.subject dietary fibre en
dc.title Vliv obsahu vlákniny na stravitelnost cereálií a pseudocereálií cs
dc.title.alternative The influence of dietary fibre on digestibility of cereals and pseudocereals en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Škrovánková, Soňa
dc.date.accepted 2009-06-03
dc.description.abstract-translated Cereals and pseudocereals significantly add value to the global production of food providing required nutritional ingredients for people's nourishment and health. They are also a significant source of dietary fiber. This master thesis examines the influence that dietary fiber has on the digestion of selected samples of cereals and pseudocereals. In this work dry matter, ashes, neutral-detergent dietary fibers and digestibility were designated values. Digestibility was specified in vitro using a Daisy incubator after the enzyme hydrolysis of samples of pepsin, pancreatine and combinations of these two enzymes. The dependence of digestibility on the amount of neutral-detergent dietary fiber was evaluated with the aid of statistical analysis. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 12826
dc.date.assigned 2009-02-26
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
machala_2009_dp.pdfBlocked 4.123Mb PDF View/Open
machala_2009_vp.doc 36Kb Microsoft Word View/Open
machala_2009_op.doc 51.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account