Význam minerálních solí při biodegradaci polyvinylalkoholu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Význam minerálních solí při biodegradaci polyvinylalkoholu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Růžička, Jan
dc.contributor.author Ošťádalová, Kateřina
dc.date.accessioned 2010-07-19T06:50:31Z
dc.date.available 2010-07-19T06:50:31Z
dc.date.issued 2010-05-14
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/12141
dc.description.abstract Práce je zaměřena především na degradaci polyvinylalkoholu vybranými druhy degradačních bakteriálních kultur. Na základě předchozích prací bylo hlavním úkolem sledování degradace polyvinylalkoholu v prostředích s různými koncentracemi fosforečnanů. Byly prováděny i testy v organickém prostředí, kde byla snížena koncentrace fosforečnanů natolik, aby byly dávkovány pouze jako zdroj fosforu pro růst bakteriální kultury. Výsledky ukázaly, že vyšší koncentrace fosforečnanů zpomalují růst kultur i rozklad PVA, i když optimální složení média bylo pro každou kulturu odlišné. Pokusy dále ukázaly, že kromě fosforečnanů potlačují růst kultur i určité zvýšené koncentrace chloridů. Ze zkoumaných kultur vykázala nejvýznamnější degradační účinky kultura Sphingomonas sp. JK2. cs
dc.format 85 s. cs
dc.format.extent 1216543 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject polyvinylalkohol cs
dc.subject degradace cs
dc.subject bakterie cs
dc.subject fosforečnany cs
dc.subject chloridy cs
dc.subject polyvinylalcohol en
dc.subject degradation en
dc.subject bacteria en
dc.subject phosphates en
dc.subject chlorides en
dc.title Význam minerálních solí při biodegradaci polyvinylalkoholu cs
dc.title.alternative Importance of mineral salts for polyvinylalcohol biodegradation en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Koutný, Marek
dc.date.accepted 2010-06-15
dc.description.abstract-translated This Diploma thesis is aimed above all to polyvinylalcohol degradation by selected bacterial cultures. On the base of previous works a study of degradation in environments with various phosphates concentrations was the main object of the work. Furthermore, another tests were performed in organic buffers, where phosphates concentrations was lowered to a level required as the phosphorus source for bacterial growth. Results showed, that the higher phosphates concentrations inhibited the growth of bacteria and PVA biodegradation, even if optimal medium composition was for each culture different. Further tests showed, that in addition to phosphates increased chlorides concentrations limited bacterial growth as well. Strain Sphingomonas sp. JK2 proved to be the most effective bacterium of surveyed cultures. en
dc.description.department Ústav inženýrství ochrany živ. prostředí cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/200 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Inženýrství ochrany životního prostředí cs
dc.thesis.degree-discipline Enviromental Protection Engineering en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology en
dc.identifier.stag 14656
dc.date.assigned 2010-02-15
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
ošťádalová_2010_dp.pdf 1.160Mb PDF View/Open
ošťádalová_2010_vp.doc 36.5Kb Microsoft Word View/Open
ošťádalová_2010_op.doc 44.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account