Biologicky aktivní látky brokolice a jejich stanovení

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Biologicky aktivní látky brokolice a jejich stanovení

Show full item record

No preview available
Title: Biologicky aktivní látky brokolice a jejich stanovení
Author: Bačáková, Marie
Advisor: Kramářová, Daniela
Abstract: Tato práce je zaměřena na získání komplexních informací o brokolici (Brassica oleracea convar. Italica). Brokolice je zelenina patřící do čeledi brukvovitých a obsahuje řadu biologicky aktivních látek. Nejdůležitější z nich jsou vitaminy skupiny B a dále vitaminy C,A,E, kyselina listová, karotenoidy, glukosinoláty a flavonoidy. Tyto látky mají pozitivní vliv na lidské zdraví a některé z nich mají i antioxidační účinky. Vědecké poznatky prokázaly, že brokolice obsahuje látky, které chrání před vznikem rakoviny. Tím se brokolice řadí mezi velmi zdravé zeleniny. Práce dále pojednává o stanovování těchto látek pomocí metody HPCL (Vysoceúčinná kapalinová chromatografie).
URI: http://hdl.handle.net/10563/1417
Date: 2006-05-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství a chemie
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
bačáková_2006_bp.pdf 1.572Mb PDF View/Open
bačáková_2006_vp.doc 43.5Kb Microsoft Word View/Open
bačáková_2006_op.doc 43.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account