Vliv surovinového složení na jakost těstovin

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Vliv surovinového složení na jakost těstovin

Show full item record

No preview available
Title: Vliv surovinového složení na jakost těstovin
Author: Losová, Jana
Advisor: Hrabě, Jan
Abstract: Cílem diplomové práce bylo posoudit jakost (kvalitu) vybraných druhů těstovin od českých tak zahraničních výrobců, zjistit zda existují rozdíly mezi jednotlivými skupinami těstovin a především jaký vliv má použitá surovina na jakost těstovin. U vybraných vzorků těstovin byly provedeny zkoušky fyzikální, dále byly provedeny zkoušky vařením. Součástí celkového hodnocení kvality těstovin bylo také senzorické hodnocení vybraných druhů těstovin. Celkem bylo analyzováno 52 vzorků těstovin a provedeno 728 analýz. Z naměřených výsledků lze vyvodit, že nejmenší podíl zjištěných závad připadá na semolinové výrobky. Z toho vyplývá, že semolinové těstoviny jsou hodnoceny jako kvalitnější v porovnání s těstovinami bezvaječnými, vaječnými a celozrnnými. V doplňujícím senzorickém hodnocení, byly statisticky jako nejlepší jednoznačně vyhodnoceny také semolinové výrobky. Je zřejmé, že se tyto výsledky shodují s výsledky laboratorních rozborů a tedy mouka z pšenice tvrdé (semolina) je proto nejvhodnější surovinou pro výrobu těstovin.
URI: http://hdl.handle.net/10563/1443
Date: 2006-05-31
Availability: Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 31.05.2008
Department: Ústav potravinářského inženýrství a chemie
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: B


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
losová_2006_dp.pdfBlocked 1.988Mb PDF
losová_2006_vp.doc 49.5Kb Microsoft Word View/Open
losová_2006_op.doc 46Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account