Dekarboxylázová aktivita bakterií izolovaných z mléka a mléčných výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Dekarboxylázová aktivita bakterií izolovaných z mléka a mléčných výrobků

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Svobodová, Zuzana
dc.date.accessioned 2012-03-09T11:49:26Z
dc.date.available 2012-03-09T11:49:26Z
dc.date.issued 2011-05-30
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/15678
dc.description.abstract Cílem této práce bylo prozkoumání dekarboxylasové aktivity 99 bakteriálních kmenů izolovaných z mléka a mléčných výrobků (sýr Eidam, uzený Eidam, sýr Krolewski, Královský sýr, tavený sýr, sýr Jadel a syrové nepasterované mléko). Stanovení dekarboxylasové aktivity izolovaných kmenů bylo provedeno skríningovou metodou. Produkce jednotlivých biogenních aminů (histamin, tyramin, putrescin, kadaverin, agmatin, spermin a spermidin) izolovanými kmeny byla analyzována také metodou iontově výměnné chromatografie. Část práce se zabývá základní charakteristikou izolovaných bakterií. cs
dc.format 63 s. (76 865 znaků) cs
dc.format.extent 2006866 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject fermentované mléčné výrobky cs
dc.subject iontově-výměnná chromatografie cs
dc.subject kultivační metoda cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject fermented dairy products en
dc.subject ion-exchange chromatogramy en
dc.subject improved screening en
dc.title Dekarboxylázová aktivita bakterií izolovaných z mléka a mléčných výrobků cs
dc.title.alternative The decarboxylase activity of bacteria isolated from milk and milk products en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Doležalová, Magda
dc.date.accepted 2011-06-15
dc.description.abstract-translated The aim of this study was to investigate decarboxylase activity of 99 bacterial strains isolated from milk and milk products (cheese Eidam, smoked cheese Eidam, cheese Krolewski, the Royal cheese, cream cheese, cheese Jadel and raw unpasteurized milk). Determination of dekarboxylase activity of isolated strains was performed by screening method. Production of biogenic amines (histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, agmatin, spermine and spermidine) by isolated strains was also analyzed by ion-exchange chromatography. Part of this work deals with the basic characteristics of the isolated bacteria. en
dc.description.department Ústav technologie a mikrobiologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/144 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22783
dc.date.assigned 2011-02-11
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
svobodová_2011_bp.pdf 1.913Mb PDF View/Open
svobodová_2011_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
svobodová_2011_op.pdf 135.3Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account