Antibakteriální účinky monoacylglycerolů v podmínkách in vitro a v přírodních ovocných šťávách

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Antibakteriální účinky monoacylglycerolů v podmínkách in vitro a v přírodních ovocných šťávách

Show full item record

No preview available
Title: Antibakteriální účinky monoacylglycerolů v podmínkách in vitro a v přírodních ovocných šťávách
Author: Butkovičová, Adéla
Advisor: Janiš, Rahula
Abstract: Zdravý životní styl zahrnuje několik faktorů, mezi které patří i zdravá výživa. Spousta lidí se začíná vracet k pěstování zeleniny a ovoce nebo například k výrobě domácích ovocných šťáv. Trvanlivost u těchto šťáv však není dlouhá a poměrně rychle dochází k jejich kažení, způsobeném řadou mikroorganizmů. Ovocné šťávy obsahují důležité nutriční látky, které jsou však většinou pasterací zničeny. Tato práce se tedy zabývá inhibičními účinky vybraných monoacylglycerolů, které by mohly zabránit kažení nepasterizovaných čerstvých ovocných šťáv a tím prodloužit jejich trvanlivost. I když se monoacyglyceroly hojně využívají v potravinářském průmyslu jako emulgátory, jejich potenciální využití pro inhibici růstu nežádoucích mikroorganizmů v potravinách dosud nebylo dostatečně studováno.
URI: http://hdl.handle.net/10563/17357
Date: 2011-05-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Discipline: Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Grade for thesis and defense: A 22813


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
butkovičová_2011_dp.pdf 1.244Mb PDF View/Open
butkovičová_2011_op.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account