Účinky acylglycerolů na růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Účinky acylglycerolů na růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech

Show full item record

No preview available
Title: Účinky acylglycerolů na růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech
Author: Janečková, Kristýna
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Cílem diplomové práce bylo určit růst nebo inaktivaci bakterií rodu Clostridium působením acylglycerolů aplikovaných do tavených sýrů. Testované monoacylglyceroly (monoacylglycerol kyseliny undekanové, undecenové a 1-adamantankarboxylové) byly aplikovány do tavených sýrů v koncentračním rozmezí 0,01 - 0,15 % (w/w). Dále byla pozorována dynamika růstu Clostridium butyricum a Clostridium sporogenes ve vzorcích tavených sýrů s různým obsahem tuku v sušině a v přítomnosti karagenanu. Vzorky tavených sýrů byly skladovány při teplotě 6 ? 2 °C po dobu 140 dnů. Přítomností MAG o nejnižší testované koncentraci nebyl ovlivněn růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech. Monoacylglycerol kyseliny undecenové o koncentraci 0,15 % inhiboval růst Clostridium butyricum ve vzorcích tavených sýrů o více jak dva řády.
URI: http://hdl.handle.net/10563/17872
Date: 2011-05-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Discipline: Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Grade for thesis and defense: A 22815


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
janečková_2011_dp.pdf 4.145Mb PDF View/Open
janečková_2011_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
janečková_2011_op.doc 99.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account