Sledování produkce enterotoxinu Staphylococcus aureus v kozím sýru

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Sledování produkce enterotoxinu Staphylococcus aureus v kozím sýru

Show full item record

No preview available
Title: Sledování produkce enterotoxinu Staphylococcus aureus v kozím sýru
Author: Janštová, Bohdana
Advisor: Doležalová, Magda
Abstract: V této práci byla sledována produkce stafylokokového enterotoxinu a množství bakterií Staphylococcus aureus v kozím sýru. Staphylococcus aureus byl zaočkován v různých fázích standardní výroby čerstvého kozího sýra. Nebyla zaznamenána žádná produkce enterotoxinu, ale byl zjištěn mírný rozdíl v počtech S. aureus v závislosti na koncentraci startovací kultury a skladovací teplotě. Dále byl experiment zopakován u vzorků bez přídavku startovací kultury. Zde byl růst S. aureus intenzivnější, než u vzorků standardních sýrů, a to v závislosti na teplotě skladování. Produkce enterotoxinu byla zjištěna při dosažení počtu 7 log KTJ.g-1. Použitá metoda stanovení ELFA je pro stanovení produkce enterotoxinů vhodná, ale finančně nákladná. Výsledky poukazují na velký význam kontroly úrovně po-čáteční kontaminace syrového mléka a pasterace, nutnost eliminace sekundární kontaminace, použití správného výrobního postupu, monitorování průběhu kyselosti sýrů a nutnost dodržení stanovených skladovacích teplot sýrů. Počet S. aureus nemusí správně indikovat přítomnost stafylokokových enterotoxinů, proto je nutná také kontrola jejich produkce.
URI: http://hdl.handle.net/10563/21846
Date: 2012-01-06
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
janštová_2012_dp.pdf 5.785Mb PDF View/Open
janštová_2012_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
janštová_2012_op.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account