Studium hydrolytických a oxidačních změn tuku u válcově sušeného plnotučného mléka

DSpace Repository

Language: English čeština 

Studium hydrolytických a oxidačních změn tuku u válcově sušeného plnotučného mléka

Show full item record

No preview available
Title: Studium hydrolytických a oxidačních změn tuku u válcově sušeného plnotučného mléka
Author: Procházková, Eva
URI: http://hdl.handle.net/10563/21968
Date: 2006-09-01
Publisher: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Page count: 110 application/pdf
Availability: Bez omezení


Abstrakt:

Práce byla zaměřena na studium hydrolytických a oxidačních změn tuku válcově sušeného plnotučného mléka. V literární rešerši je uveden přehled změn mléčného tuku, vzájemné reakce s dalšími složkami mléka a jejich vliv na jakost výrobku. Dále jsou také uvedeny různé způsoby sušení mléka s důrazem na válcové a sprejové sušení. V experimentální části byla věnována pozornost stabilitě stabilita plnotučného sušeného mléka (PSM) při různých skladovacích podmínkách (standardní podmínky skladování, modifikované podmínky skladování). V průběhu skladovacích experimentů byla sledována kinetika rozvoje primárních a sekundárních oxidačních produktů. V další části byly studovány změny mastných kyselin, aminokyselin a změna proteinového profilu sušeného mléka. Dále byla hodnocena senzorická jakost skladovaného válcově sušeného plnotučného mléka. Nejvýraznější změny byly zaznamenány při teplotě skladování 45 °C a relativní vlhkosti 43 %. Bylo prokázáno, že vyšší teplota a relativní vlhkost kolem 43 % výrazně urychluje probíhající změny mléčného tuku válcově sušeného plnotučného mléka a zkracuje dobu jeho minimální trvanlivosti.

Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
procházková_2012_dp.pdf 2.657Mb PDF View/Open
procházková_2012_vp.doc 35Kb Microsoft Word View/Open
procházková_2012_op.zip 168.4Kb Unknown View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account