Stravování žáků středních škol Ústeckého kraje s gastronomickým zaměřením.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stravování žáků středních škol Ústeckého kraje s gastronomickým zaměřením.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Boudová Pečivová, Pavlína
dc.contributor.author Kovač, Lukáš
dc.date.accessioned 2013-10-08T00:43:51Z
dc.date.available 2013-10-08T00:43:51Z
dc.date.issued 2012-01-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/22183
dc.description.abstract Tato diplomová práce je zaměřena na oblast stravování žáků a studentů středních škol s gastronomickým zaměřením v Ústeckém kraji. Práce poskytuje informace o vztahu žáků a studentů ke stravování, o jejich stravovacích návycích, o možnostech stravování, které poskytují střední školy s gastronomickým zaměřením v Ústeckém kraji. Teoretická část je členěna na tři hlavní oblasti. První část pojednává především o nutričním složení stravy, o vyváženosti příjmu potravy v různých věkových kategoriích a doporučených denních dávkách jednotlivých nutrietů. Druhá část věnuje pozornost výživovým doporučením, vyjadřuje jejich podstatu, vývoj a poukazuje na odlišnosti výživových doporučení v České Republice a v některých státech EU. Třetí část je zaměřena na časové vymezení mládeže, věnuje pozornost jejich výživovým potřebám, upozorňuje na důležitost správných stravovacích návyků, které mládež získává výchovou v rodině, pravidelným stravovacím režimem v domácím a školním prostředí. Dále upozorňuje na rizika spojená s osvojením nesprávných stravovacích návyků, které ovlivňují mládež, prostřednictvím komerčních reklam výrobců potravin a nabídky restauračních řetězců rychlého občerstvení. Praktická část diplomové práce prezentuje výsledky výzkumného šetření, jehož cílem bylo provést analýzu současného vztahu žáků středních škol s gastronomickým zaměřením v Ústeckém kraji ke stravování a analýzu možností pro stravování ze strany středních škol. Za tímto účelem byl proveden kvantitativní průzkum a zpracovány dva typy dotazníků. První dotazník je zaměřen na analýzu stravovacích návyků, preferencí ve stravování a znalostí z oblasti výživy u žáků prvních a posledních ročníků studijních a učebních oborů středních škol gastronomického zaměření. Druhý dotazník analyzuje možnosti pro stravování, které poskytují střední školy svým žákům, dále analýzu, zda možnosti stravování ve školních jídelnách jsou v souladu se zásadami správné výživy. Výzkumného šetření se zúčastnilo celkem 629 žáků a studentů pěti středních škol gastronomického zaměření v Ústeckém kraji. cs
dc.format 92 s. cs
dc.format.extent 5797371 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject výživa cs
dc.subject mládež cs
dc.subject strava cs
dc.subject výživová doporučení cs
dc.subject výživové doporučené dávky cs
dc.subject stravovací návyky cs
dc.subject stravovací režim cs
dc.subject nutrition en
dc.subject youth en
dc.subject diet en
dc.subject nutritional recommendations en
dc.subject nutritional recommended dosage en
dc.subject eating habits en
dc.subject diet plan en
dc.title Stravování žáků středních škol Ústeckého kraje s gastronomickým zaměřením. cs
dc.title.alternative Boarding of Secondary Gastronomic School Students in Usti Region. en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Burešová, Iva
dc.date.accepted 2012-06-05
dc.description.abstract-translated This thesis is focused on student boarding of the secondary Gastronomic school in the Usti Region. It intends to provide secondary schools with information and gastronomic focus on the students? relationship to food, their dietary habits, and the choices they make based on their eating options. The theoretical part is divided into three main areas. The first part deals primarily with the nutritional composition of the diet, on the balance of food intake in different age categories, and the recommended daily dose of each nutrient. The second part pays attention to the nutritional recommendations; it explains them and discusses their development over time. This part also highlights the differences in dietary recommendations in the Czech Republic and in some EU countries. The third part focuses on the nutritional needs of youth and highlights the importance of healthy eating habits at an early age. It shows the importance of young people being educated about food, nutrition and healthy eating routines at home as well as in school. It also highlights the risks associated with the adoption of incorrect eating habits that affect young people, who are easily influenced by commercial advertising of food producers and supply chains, as well as fast food restaurants. The practical part of the thesis presents the results of an investigation whose aim was to analyze the current relationship of high school students, with a gastronomic focus in the Usti region to dining and catering options, for the analysis of the secondary schools. For this purpose quantitative survey was conducted using two types of questionnaires. The first questionnaire focused on the analysis of eating habits, food preferences and nutritional knowledge of pupils' in their first and final year of study and apprenticeship at schools with culinary focus. The second questionnaire is meant to analyze options for meals provided for their high school pupils. Further analysis shows whether dining options in school canteens are in accordance with the principles of good nutrition. Research investigation was attended by 629 students of five secondary Gastronomic schools in the Usti Region. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 24664
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-21


Files in this item

Files Size Format View
kovač_2012_dp.pdf 5.528Mb PDF View/Open
kovač_2012_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open
kovač_2012_op.doc 87.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account