Monitoring obsahu biogenních aminů v lahvovaných pivech v ČR

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Monitoring obsahu biogenních aminů v lahvovaných pivech v ČR

Show full item record

No preview available
Title: Monitoring obsahu biogenních aminů v lahvovaných pivech v ČR
Author: Čechová, Markéta
Advisor: Velichová, Helena
Abstract: Biogenní aminy bývají často přítomny v pivech. Jejich přítomnost v alkoholických nápojích může představovat závažné riziko pro zdraví konzumentů. Diplomová práce byla zaměřena na monitoring obsahu biogenních aminů v 99 alkoholických lahvových pivech vyrobených v České republice a dostupných v běžné obchodní síti. Obsah biogenních aminů byl monitorován pomocí HPLC po předchozí derivatizací dansylchloridem bezprostředně po zakoupení a na konci doby použitelnosti. Biogenní aminy byly detekovány u všech tes-tovaných piv s výjimkou jednoho vzorku. Jejich celkové množství v analyzovaných pivech dosáhlo maximální hodnoty 316,8 mg/l. V žádném z testovaných piv nebyl detekován his-tamin. U většiny piv (97 %) došlo během chladírenského skladování ke zvýšení celkového množství biogenních aminů. Obsah biogenních aminů může u piv na konci doby použitel-nosti, dosahovat hodnot, které by mohly u některých osob způsobit zdravotní komplikace.
URI: http://hdl.handle.net/10563/22491
Date: 2012-01-06
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
čechová_2012_dp.pdf 1.524Mb PDF View/Open
čechová_2012_vp.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open
čechová_2012_op.pdf 570.4Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account