Analýza nebezpečí a kritické kontrolní body při výrobě sušenek

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Analýza nebezpečí a kritické kontrolní body při výrobě sušenek

Show full item record

No preview available
Title: Analýza nebezpečí a kritické kontrolní body při výrobě sušenek
Author: Jílková, Pavla
Advisor: Černíková, Michaela
Abstract: Hazard analysis and critical control point (HACCP), nebo-li analýza nebezpečí a kritické kontrolní body, je systém, který umožňuje výrobcům potravin identifikovat klíčové kroky pro předcházení, kontrolu a eliminaci nebezpečí spojených s jejich produkty potravin. Jedním z nejdůležitějších kroků při sestavování HACCP systému je analýza nebezpečí, která zkoumá reálná a potenciální rizika biologického, chemického i fyzikálního charakte-ru spojená s produktem jako možným zdrojem onemocnění z potravin. Cílem této práce bylo seznámení se s technologií výroby sušenek a zavedení fungujícího systému analýzy nebezpečí a kritických kontrolních bodů v konkrétní provozovně. Po provedené analýze nebezpečí byl v celé výrobě sušenek stanoven jeden kritický kontrolní bod, a to teplota sušenek před balením. Horní kritická mez tohoto kritického kontrolního bodu byla stano-vena na 25 °C. Hlavním důvodem rozhodnutí o stanovení tohoto kritického kontrolního bodu je možné zapaření výrobku a především následný rozvoj plísní při zabalení příliš tep-lé sušenky.
URI: http://hdl.handle.net/10563/23594
Date: 2013-02-11
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
jílková_2013_dp.pdf 1.574Mb PDF View/Open
jílková_2013_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
jílková_2013_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account