Vnější faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vnější faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií

Show full item record

No preview available
Title: Vnější faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií
Author: Gajarová, Veronika
Advisor: Lorencová, Eva
Abstract: V bakalářské práci je přiblížen vliv faktorů, které ovlivňují produkci biogenních aminů u vybraných grampozitivních bakterií. Konkrétně byla sledována kinetika produkce biogenních aminů u kmene Lactobacillus brevis RIBM 2-69 při 0; 3 a 6% (v/v) koncentraci etanolu v růstovém prostředí. Lactobacillus brevis je řazen mezi možné kontaminanty piva, které jsou navíc schopné zvýšené produkce biogenních aminů, čímž negativně ovlivňují kvalitu tohoto alkoholického nápoje, případně i zdraví konzumenta. Vznik biogenních aminů (tyraminu, fenyletylaminu, putrescinu, kadaverinu) byl po kultivaci sledován v supernantantu pomocí kapalinové chromatografie na reverzních fázích s předkolonovou derivatizací danzylchloridem a UV detekcí. U testovaného mikroorganizmu bylo uskutečněno sledování kinetiky produkce tyraminu. Právě tyramin byl produkován v hojné míře, na rozdíl od ostatních BA, jejichž koncentrace nedosáhla ani 2 mg/l.
URI: http://hdl.handle.net/10563/24136
Date: 2013-02-18
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Discipline: Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů
Grade for thesis and defense: B 30945


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
gajarová_2013_bp.pdf 1.512Mb PDF View/Open
gajarová_2013_vp.zip 74.88Kb Unknown View/Open
gajarová_2013_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account