Produkce biogenních aminů mikroorganizmy izolovanými během procesu výroby tvarohů

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Produkce biogenních aminů mikroorganizmy izolovanými během procesu výroby tvarohů

Show full item record

No preview available
Title: Produkce biogenních aminů mikroorganizmy izolovanými během procesu výroby tvarohů
Author: Flíčková, Vlasta
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Diplomová práce byla zaměřena na produkci biogenních aminů mikroorganizmy izolovanými během jednotlivých fází výroby tvarohu. Jednotlivé části práce se věnují popisu surovin pro výrobu tvarohu a jeho výrobě. Dále je zde popsána charakteristika a vlastnosti biogenních aminů, jejich výskyt v potravinách a působení na lidský organizmus. Produkce biogenních aminů byla u 155 mikroorganizmů izolovaných během výroby tvarohu detekována pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. U mikroorganizmů izolovaných ze všech fází výroby tvarohu byla zjištěna především produkce tyraminu a sperminu. Spermidin byl stanoven pouze u 4 ze 155 zkoumaných izolátů, jeho obsah byl do 2,0 mg/l. Celková produkce biogenních aminů v analyzovaných mikrobiálních izolátech dosáhla maximální hodnoty 1971,9 mg/l.
URI: http://hdl.handle.net/10563/28137
Date: 2014-02-10
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
flíčková_2014_dp.pdf 13.08Mb PDF View/Open
flíčková_2014_vp.doc 73.75Kb Microsoft Word View/Open
flíčková_2014_op.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account