Produkce biogenních aminů mikroorganizmy izolovanými během procesu výroby tvarohů

Repozitář DSpace/Manakin

Přihlásit se

Jazyk: English čeština 

Produkce biogenních aminů mikroorganizmy izolovanými během procesu výroby tvarohů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Produkce biogenních aminů mikroorganizmy izolovanými během procesu výroby tvarohů
Autor: Flíčková, Vlasta
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Diplomová práce byla zaměřena na produkci biogenních aminů mikroorganizmy izolovanými během jednotlivých fází výroby tvarohu. Jednotlivé části práce se věnují popisu surovin pro výrobu tvarohu a jeho výrobě. Dále je zde popsána charakteristika a vlastnosti biogenních aminů, jejich výskyt v potravinách a působení na lidský organizmus. Produkce biogenních aminů byla u 155 mikroorganizmů izolovaných během výroby tvarohu detekována pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. U mikroorganizmů izolovaných ze všech fází výroby tvarohu byla zjištěna především produkce tyraminu a sperminu. Spermidin byl stanoven pouze u 4 ze 155 zkoumaných izolátů, jeho obsah byl do 2,0 mg/l. Celková produkce biogenních aminů v analyzovaných mikrobiálních izolátech dosáhla maximální hodnoty 1971,9 mg/l.
URI: http://hdl.handle.net/10563/28137
Datum: 2014-02-10
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav analýzy a chemie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěrečné práce a její obhajoby: A 33590


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
flíčková_2014_dp.pdf 13.08Mb PDF Zobrazit/otevřít
flíčková_2014_vp.doc 73.75Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
flíčková_2014_op.doc 97.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet