Cyklodextriny a jejich aplikace v potravinářství

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Cyklodextriny a jejich aplikace v potravinářství

Show full item record

No preview available
Title: Cyklodextriny a jejich aplikace v potravinářství
Author: Surmová, Heda
Advisor: Rouchal, Michal
Abstract: Náplní bakalářské práce je stručně charakterizovat cyklodextriny, popsat jejich strukturu, fyzikálně-chemické vlastnosti, dále pak pojednat o modifikovaných cyklodextrinech a o využití jak nativních tak modifikovaných cyklodextrinů v různých odvětvích. Významnou část této práce nepředstavuje kapitola zabývající se popisem možných aplikací cyklodextrinů v potravinářském průmyslu, kde se využívají k mnoha účelům, zejména jako přídatné látky pro stabilizaci chutě, vůně, vitamínů a esenciálních olejů, které chrání před nežádoucími změnami. Dále potlačují nepříznivou chuť, vůni a chrání lipofilní komponenty obsažené v potravinářských výrobcích, které jsou citlivé na kyslík a mohou tedy světlem nebo teplem degradovat. V další části práce je pojednáno o možnostech využití cyklodextrinů v jiných odvětvích, jako například v supramolekulární chemii, farmaceutickém průmyslu, organické syntéze či chemii polymerů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/28149
Date: 2014-02-10
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie a řízení v gastronomii
Grade for thesis and defending it: A


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
surmová_2014_dp.pdf 1.795Mb PDF View/Open
surmová_2014_vp.doc 101.5Kb Microsoft Word View/Open
surmová_2014_op.doc 104Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account