Využití ICP-MS k autentifikaci vín

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Využití ICP-MS k autentifikaci vín

Show full item record

No preview available
Title: Využití ICP-MS k autentifikaci vín
Author: Maňák, Martin
Advisor: Fišera, Miroslav
Abstract: Cílem diplomové práce bylo popsat aspekty týkající se autenticity vína a co nejvíce přiblížit tuto problematiku. Základem pro možnosti autentifikace vín je jeho chemické složení a především prvkové složení dané jeho geografickým původem. K těmto účelům je možné využít celou řadu analytických metod, které jsou v práci popsány. Za účelem autentifikace vín na základě prvkového složení byla provedena analýza 6 vzorků červených a 6 vzorků bílých vín z šesti světových oblastí - České republiky, jižní Afriky, Chile, jihovýchodní Austrálie, Francie a Španělska. Celkem bylo v uvedených vzorcích stanoveno 37 prvků pomocí hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, které byly vyhodnoceny, graficky zpracovány a byly hledány souvislosti některých prvků s jejich geografickým původem.
URI: http://hdl.handle.net/10563/28995
Date: 2014-02-10
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defending it: B


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
maňák_2014_dp.pdf 4.238Mb PDF View/Open
maňák_2014_vp.pdf 69.70Kb PDF View/Open
maňák_2014_op.pdf 70.73Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account