Modifikace antimikrobní složky kosmetických gelů

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Modifikace antimikrobní složky kosmetických gelů

Show full item record

No preview available
Title: Modifikace antimikrobní složky kosmetických gelů
Author: Bochňáková, Eliška
Advisor: Egner, Pavlína
Abstract: Práce se zabývá přípravou antimikrobiálních gelů tvořených alternativními antimikrobiálními složkami (kyselina mandlová, esenciální oleje). K vlastní přípravě gelů byla použita gelotvorná látka na bázi syntetických pryskyřic. Testování antimikrobního účinku vytvořených gelů probíhalo vůči vybraným fyziologicky významným gram-pozitivním, gram-negativním bakteriím a kvasinkám. Výsledky ukazují, že kyselina mandlová a vybrané esenciální oleje jsou v synergickém vztahu a v gelové kompozici jeví vysoké inhibiční účinky, a to jak na vybrané mikroorganizmy, tak na samotné pokožce rukou. Po senzorické stránce byly gely s přídavkem kyseliny mandlové, esenciálních olejů z tymiánu, hřebíčku, skořice a citrónu lépe hodnoceny než komerční antimikrobiální gel s přídavkem ethanolu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/29766
Date: 2014-02-10
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Discipline: Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Grade for thesis and defense: A


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
bochňáková_2014_dp.pdf 3.393Mb PDF View/Open
bochňáková_2014_vp.pdf 130.7Kb PDF View/Open
bochňáková_2014_op.pdf 161.1Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account