Inhibiční účinky extrahovatelných látek z jedlých květů

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Inhibiční účinky extrahovatelných látek z jedlých květů

Show full item record

No preview available
Title: Inhibiční účinky extrahovatelných látek z jedlých květů
Author: Zemánková, Denisa
Advisor: Doležalová, Magda
Abstract: Jedlé květy mají řadu pozitivních vlastností, mezi které lze řadit například antimikrobiální, antioxidační či léčivé účinky. Tato bakalářská práce je věnována zjišťování antimikrobiál-ních účinků extraktů jedlých květů, které byly připraveny pomocí Soxhletova extraktoru a vařením vzorku pod zpětným chladičem za použití různých extrakčních činidel. Extrakty získané optimalizovanou metodou byly dále testovány na jejich antimikrobiální účinky. K testování antimikrobiálních účinků byla využita disková difúzní metoda na vybrané grampozitivní a gramnegativní bakterie, kvasinky a plísně. Z výsledků je patrné, že extrakty z květů rostlin rodů Matricaria, Salvia a Monarda vykazují inhibiční účinky na grampozi-tivní bakterie a extrakty z květů rodu Hosta a Monarda působí inhibičně na některé z testovaných plísní a kvasinek.
URI: http://hdl.handle.net/10563/31557
Date: 2015-01-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie a řízení v gastronomii
Grade for thesis and defense: A


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
zemánková_2015_dp.pdf 2.370Mb PDF View/Open None
zemánková_2015_op.pdf 633.5Kb PDF View/Open None
zemánková_2015_vp.pdf 150.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account