Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu <em>Staphylococcus</em> produkující biogenní aminy

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu <em>Staphylococcus</em> produkující biogenní aminy

Show full item record

No preview available
Title: Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu <em>Staphylococcus</em> produkující biogenní aminy
Author: Žalková, Adéla
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Cílem této bakalářské práce bylo monitorování citlivosti dekarboxyláza pozitivních stafylokoků vůči protektivním kulturám produkujícím bakteriociny. Teoretická část se zabývá popisem bakterií mléčného kvašení a jejich produkcí inhibičních látek - bakteriocinů, dále charakteristikou stafylokoků a biogenních aminů. V experimentální části byla zkoumána citlivost 28 kmenů rodu <em>Staphylococcus</em> izolovaných z potravin k nisinu a dalším bakteriocinům produkovaným celkem 22 kmeny bakterií mléčného kvašení pomocí jamkové difúzní metody. Bylo zjištěno, že dekarboxyláza pozitivní stafylokoky jsou většinou rezistentní vůči testovaným produkčním kmenům bakterií mléčného kvašení, pouze některé kmeny vykazovaly malou citlivost na nisin.
URI: http://hdl.handle.net/10563/31963
Date: 2015-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
žalková_2015_dp.pdf 2.075Mb PDF View/Open None
žalková_2015_op.pdf 527.6Kb PDF View/Open None
žalková_2015_vp.pdf 621.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account