Reologická charakterizace polymerních roztoků s ohledem na kvalitu elektrostatického zvlákňování

DSpace Repository

Language: English čeština 

Reologická charakterizace polymerních roztoků s ohledem na kvalitu elektrostatického zvlákňování

Show simple item record

dc.contributor.advisor Filip, Petr
dc.contributor.author Peer, Petra
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:39:08Z
dc.date.available 2015-07-24T12:39:08Z
dc.date.issued 2011-09-15
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/32130
dc.description.abstract V dnešní době je výroba nanovlákenných vrstev velmi žádoucí pro své unikátní vlastnosti a jejich potenciální aplikace. Například v lékařství tkáňové inženýrství využívá vlákna jako nosiče buněk. Předností takové nanovlákenné vrstvy je její vysoký specifický povrch spolu s vysokou porézností a průměry vláken dosahujících maximálně stovek nanometrů. Pro výrobu nanovláken existuje řada výrobních procesů, mezi které se řadí i elektrostatické zvlákňování z polymerních roztoků či tavenin. Při něm je polymerní roztok vystaven vnějšímu vysokému napětí a vlivem elektrostatických sil je z povrchové vrstvy roztoku emitováno vlákno, které se přenese ke sběrnému kolektoru dloužením. Reologické chování polymerních roztoků je významným faktorem ovlivňujícím elektrostatické zvlákňování i morfologii vznikajících nanovláken. Tokové chování polymerních roztoků je podmíněno např. druhem užitého polymeru či rozpouštědla, koncentrací roztoku, aditivy a dále mechanickým namáháním či teplotou. Pro charakterizaci tokových vlastností tekutin existuje řada moderních technologií včetně těch, umožňujících měření reologických vlastností v elektrickém poli. Prvořadá pozornost je tudíž v této práci věnována vlivu elektrického pole na reologii polymerních roztoků. V první části práce jsou porovnávána zařízení na měření reologických charakteristik v elektrickém poli. Druhá část práce se pak zabývá vlivem elektrostatického pole na viskozitu polymerního roztoku, stabilitou polymerního roztoku v čase a vlivem přípravy polymerního roztoku na reologické vlastnosti v souvislosti s elektrostatickým zvlákňováním. Prvořadá pozornost je tudíž v této práci věnována vlivu elektrického pole na reologii polymerních roztoků. V první části práce jsou porovnávána zařízení na měření reologických charakteristik v elektrickém poli. Druhá část práce se pak zabývá vlivem elektrostatického pole na viskozitu polymerního roztoku, časovou stabilitou polymerního roztoku v souvislosti s elektrostatickým zvlákňováním. Posledním příspěvkem práce bylo zkoumání magnetoreologii polymerního roztoku s obsahem magnetických nanočástic a vláknotvornost této tekutiny.
dc.format 81
dc.format.extent 7025740 bytes cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně cs
dc.rights Bez omezení cs
dc.subject Elektrostatické zvlákňování cs
dc.subject Nanovlákenná vrstva cs
dc.subject Polymerní roztok cs
dc.subject Tokové vlastnosti cs
dc.subject Elektroreologie cs
dc.subject Smyková viskozita cs
dc.subject Elengační viskozita cs
dc.subject Lectrospinning en
dc.subject Nanofibrous layer en
dc.subject Polymer solution en
dc.subject Rheology en
dc.subject Electrorheology en
dc.subject Shear viscosity en
dc.subject Elongational viscosity en
dc.title Reologická charakterizace polymerních roztoků s ohledem na kvalitu elektrostatického zvlákňování cs
dc.title.alternative Rheological Characterization of Polymer Solutions with Respect to Quality of Electrospinning Process en
dc.type disertační práce cs
dc.date.accepted 2015-06-23
dc.description.abstract-translated Nowadays, nanofibrous layers are intensively studied for their unique properties and potential applications. For instance medical applications like tissue engineering use fibres as a carrier of the cells. The advantage of the nanofibrous layers is a high specific surface area together with high porosity and fibre diameters reaching at most hundreds of nanometres. There are many production processes of nanofibres to which we can include an electrostatic spinning from polymer solutions or melts. If a polymer solution is exposed to external high voltage evoking electrostatic forces, the fibres are emitted from the surface layer of polymer solution and finally collected in drawing state. Rheological characterization of polymer solutions represents a crucial factor influencing electrostatic spinning and thus morphology of nanofibres. Flow behaviour of polymer solutions is influenced by polymer, solvent, concentration of solution, additives and mechanical stress or temperature, to mention a few. Large amount of the modern methods exists for the characterisation of the rheological properties of fluid including those enabling measurements under an electric field. Primary attention in this work is paid to an influence of an electric field on rheological characteristics of polymer solutions. In the first part, the devices enabling measurements in presence of electric field are compared. The second part is devoted to the influence of electric field on shear viscosity of polymer solutions, to the stability of polymer solutions in time and to the influence of polymer solutions preparation on rheological characteristics in connection with a process of electrospinning. Primary attention in this work is paid to an influence of an electric field on rheological characteristics of polymer solutions. In the first part, the devices enabling measurements in presence of electric field are compared. The second part is devoted to the influence of electric field on shear viscosity of polymer solutions, to the stability of polymer solutions in time in connection with a process of electrospinning. Finally, the magnetorheology of polymer solution with magnetic nanoparticles and the spinnability of this fluid were investigated.
dc.description.department Centrum polymerních materiálů cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie makromolekulárních látek cs
dc.thesis.degree-discipline Technology of Macromolecular Compounds en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology en
dc.identifier.stag 41132
dc.date.submitted 2015-05-06


Files in this item

Files Size Format View Description
peer_2015_dp.pdf 6.700Mb PDF View/Open None
peer_2015_op.zip 78.32Kb Unknown View/Open None
peer_2015_vp.docx 14.07Kb Unknown View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account