Lipolytická aktivita potravinářsky významných bakterií

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Lipolytická aktivita potravinářsky významných bakterií

Show full item record

No preview available
Title: Lipolytická aktivita potravinářsky významných bakterií
Author: Miklíčková, Vladěna
Advisor: Hauerlandová, Iva
Abstract: Tato diplomová práce se zabývá lipolytickou aktivitou bakterií, které jsou významné v potravinářství. Teoretická část je věnována lipolytickým enzymům, jejich mechanizmu účinku, faktorům, jež ovlivňují jejich aktivitu a jejich klasifikaci. Dále jsou zde charakterizovány metody, pomocí nichž lze lipolytickou aktivitu stanovit. Další část je zaměřena na potravinářsky významné bakterie, které lipolytickou aktivitu vykazují. Praktická část je zaměřena na testování lipolytické aktivity deseti vybraných mikroorganizmů, nejdříve kultivačně pomocí Spirit Blue Agaru a poté plynovou chromatografií. Lipolytická aktivita vybraných bakterií byla sledována ve vzorcích smetany a byla vyvíjena metodika pro extrakci tukové fáze, přípravu methyesterů volných a vázaných mastných kyselin a jejich stanovení plynovou chromatografií.
URI: http://hdl.handle.net/10563/33639
Date: 2015-01-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Discipline: Technologie tuků, detergentů a kosmetiky
Grade for thesis and defense: A 39425


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
miklíčková_2015_dp.pdf 2.564Mb PDF View/Open
miklíčková_2015_vp.pdf 516.6Kb PDF View/Open
miklíčková_2015_op.pdf 434.1Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account