Zabezpečení systému jakosti v senzorické laboratoři dle požadavků ČSN EN ISO/IEC 17025

DSpace Repository

Language: English čeština 

Zabezpečení systému jakosti v senzorické laboratoři dle požadavků ČSN EN ISO/IEC 17025

Show simple item record

dc.contributor.advisor Hrabě, Jan
dc.contributor.author Votavová, Ester
dc.date.accessioned 2016-06-06T08:32:51Z
dc.date.available 2016-06-06T08:32:51Z
dc.date.issued 2005-02-08
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/36645
dc.description.abstract Diplomová práce je zaměřena na zabezpečení jakosti v senzorické laboratoři podle požadavků normy ČSN EN ISO/IEC 17025. Teoretická část obsahuje přehled nejpoužívanějších systémů pro řízení jakosti v potravinářství, včetně systému a požadavků normy ČSN EN ISO/IEC 17025 užívané zkušebními a kalibračními laboratořemi a jejího rozpracování v dokument EA 4/09, kterým se řídí zkušební laboratoře vykonávající specifickou činnost – senzorickou analýzu potravin. Charakteristika senzorické analýzy, stejně jako požadavky na znalosti a praktické dovednosti senzorických posuzovatelů jsou dalším tématem teoretické části práce. Praktická část sestává z metodiky a zkoušek použitých pro přezkoušení kandidátů, kteří byli vybráni z akademických pracovníků Ústavu potravinářského inženýrství a chemie UTB ve Zlíně. Na základě dosažených výsledků byl vytvořen reálný panel senzorických posuzovatelů pro hodnocení potravin a nápojů.
dc.format 77
dc.format.extent 424653
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.title Zabezpečení systému jakosti v senzorické laboratoři dle požadavků ČSN EN ISO/IEC 17025
dc.title.alternative The Assurance of Quality System in Sensory Laboratory as required in ČSN EN ISO/IEC 17025
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Vospěl, Bohumír
dc.date.accepted 2005-06-20
dc.description.abstract-translated This master thesis is aimed at the assurance of quality system in sensory laboratory as required in ČSN EN ISO IEC 17025. The theoretical part contains a survey of the most used systems of quality control in food industry, including a system and requirements of ČSN EN ISO/IEC 17025 used by testing and calibration laboratories and its elaboration in a document EA 4/09, which is used by testing laboratories performing a specific activity – a sensory analysis of foodstuff. The characteristic of sensory analysis, as well as the requirements for knowledge and practical skills of the sensory assessors are another topic of the teoretical part. The practical part consists of methodology and tests used for screening tests of the candidates, who were chosen from the academic workers of ÚPICH of UTB in Zlín. On the basis of the results was created a real panel of sensory assessors for a analysis of foodstuff and drinks.
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství a chemie
dc.thesis.degree-discipline Ekonomika a hygiena výživy cs
dc.thesis.degree-discipline Economics and hygiene of nutrition en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Ekonomika a management cs
dc.thesis.degree-program Economics and management en
dc.identifier.stag 1972
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2005-05-31


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account