Charakteristika lipofilních vitaminů a jejich stanovení chromatografickými technikami

DSpace Repository

Language: English čeština 

Charakteristika lipofilních vitaminů a jejich stanovení chromatografickými technikami

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Šenková, Tereza
dc.date.accessioned 2010-07-15T12:10:18Z
dc.date.available 2010-07-15T12:10:18Z
dc.date.issued 2007-06-04
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/3996
dc.description.abstract Bakalářská práce je zaměřena na charakteristiku lipofilních vitaminů v potravinách a mož-nosti jejich stanovení pomocí různých instrumentálních metod. Mezi lipofilní vitaminy se řadí vitamin A (retinoidy), D (cholekalciferol, ergokalciferol), E (tokoferoly a tokotrienoly) a K (fylochinon, farnochinon). Tyto látky se spolupodílí na množství důležitých fyziolo-gických pochodů. Stanovení vitaminů v potravinách je náročné, protože jejich koncentrace jsou většinou velmi nízké a často jsou také citlivé k oxidaci. Pro stanovení lipofilních vitaminů je důleži-tá úprava (hydrolýza) vzorku a izolace vitamínu (extrakce organickými rozpouštědly), a následné stanovení pomocí spektrometrických, fluorimetrických metod, a zejména chroma-tografických technik (kapalinová chromatografie, plynová chromatografie) s využitím růz-né detekce (UV-VIS, MS, FID, ECD). cs
dc.format 56 s. cs
dc.format.extent 894651 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Vitamin A cs
dc.subject D cs
dc.subject E cs
dc.subject K cs
dc.subject potraviny cs
dc.subject izolace cs
dc.subject stanovení cs
dc.subject GC cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject Vitamin A en
dc.subject D en
dc.subject E en
dc.subject K en
dc.subject foods en
dc.subject isolation en
dc.subject determination en
dc.subject GC en
dc.subject HPLC en
dc.title Charakteristika lipofilních vitaminů a jejich stanovení chromatografickými technikami cs
dc.title.alternative Lipophylic vitamins - characterization and determination by chromatographic metods en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Kramářová, Daniela
dc.date.accepted 2007-06-26
dc.description.abstract-translated The thesis deals with characterization of lipophilic vitamins in foods and possibilities of their determination by various instrumental methods. Vitamin A (retinoids), D (cholecal-ciferol, ergocalciferol), E (tocopherols and tokotrienols) and K (phylloquinone, farno-quinone) belong to lipophilic vitamins. These factors participate in many important physio-logical processes. Determination of vitamins in foods is difficult because of their low concentrations and common sensitivity to oxidation. For lipophylic vitamins determination are important - sample preparation (hydrolysis) and vitamin isolation (extraction by organic solvents), and determination by spectrometric, fluorimetric methods and in particular chromatographic techniques (gas chromatography, liquid chromatography) with using various detectors (UV- VIS, MS, FID, ECD). en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 5433
dc.date.assigned 2007-01-08
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
šenková_2007_bp.pdf 873.6Kb PDF View/Open
šenková_2007_vp.doc 46.5Kb Microsoft Word View/Open
šenková_2007_op.doc 41.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account