Využití vybraných hydrokoloidů z řas při výrobě tavených sýrů bez tavicích solí

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití vybraných hydrokoloidů z řas při výrobě tavených sýrů bez tavicích solí

Show full item record

No preview available
Title: Využití vybraných hydrokoloidů z řas při výrobě tavených sýrů bez tavicích solí
Author: Dostálová, Jolana
Advisor: Černíková, Michaela
Abstract: Cílem této bakalářské práce bylo vyrobit tavené sýry bez tavicích solí za přídavku vybraných hydrokoloidů z řas. Použity byly hydrokoloidy: -karagenan, -karagenan, agar a alginát sodný. Hydrokoloidy byly přidávány v koncentracích 0,10 %, 0,25 %, 0,50 %, 0,75 % a 1,00 % (w/w). U modelových vzorků byla provedena základní chemická a senzorická analýza a dynamická oscilační reometrie. Vzorky byly skladovány při teplotě 6 ? 2 °C. Měření byla prováděna 1., 7., 14., 30. a 60. den od data výroby vzorků. Bylo zjištěno, že s rostoucí koncentrací hydrokoloidu se zvyšuje tuhost tavených sýrů. V průběhu skladování se tuhost vzorků u jednotlivých koncentrací snižovala. Vzorky s přídavkem karagenanů byly shledány jako homogenní ve všech koncentracích, vzorky s agarem byly také homogenní kromě koncentrace 0,10 % (w/w). Vzorky s alginátem sodným byly homogenní pouze při koncentraci 1,00 % (w/w). Jako nejtužší tavený sýr byl vyhodnocen vzorek s přídavkem -karagenanu o koncentraci 1,00 % (w/w).
URI: http://hdl.handle.net/10563/42052
Date: 2018-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 49719


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
dostálová_2018_dp.pdf 4.353Mb PDF View/Open None
dostálová_2018_op.pdf 642.8Kb PDF View/Open None
dostálová_2018_vp.pdf 624.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account