Skríning non-starterových bakterií izolovaných z potravin na schopnost degradace biogenních aminů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Skríning non-starterových bakterií izolovaných z potravin na schopnost degradace biogenních aminů

Show full item record

No preview available
Title: Skríning non-starterových bakterií izolovaných z potravin na schopnost degradace biogenních aminů
Author: Molková, Vendula
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Cílem této práce bylo ověření schopnosti degradace biogenních aminů vybranými bakteriemi, jelikož bakterie s aktivitou aminooxidáz jsou v poslední době v popředí pozornosti z důvodu možnosti snižování koncentrace biogenních aminů v potravinách. Teoretická část líčí biogenní aminy, popisuje jejich vznik, produkci bakteriemi, výskyt v potravinách a možnosti jejich mikrobiální degradace. Praktická část této práce se zabývala ověřením schopnosti degradace biogenních aminů vybranými kmeny a poté byl chromatograficky stanoven úbytek biogenních aminů v médiu Nutrient Broth s biogenními aminy a 1/2 médiu Nutrient Broth s biogenními aminy, při 24 a 48 hodinové kultivaci pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie po předchozím převedení na deriváty, které bylo možno detekovat v UV oblasti. K významnému úbytku u všech sledovaných biogenních aminů došlo kmenem Citrobacter gillenii B58 a kmenem Citrobacter gillenii B59. Dobrou degradační aktivitou disponoval také kmen Enterococcus faecium B51.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42057
Date: 2018-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 49729


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
molková_2018_dp.pdf 2.589Mb PDF View/Open None
molková_2018_op.pdf 629.7Kb PDF View/Open None
molková_2018_vp.pdf 636.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account