Využití transglutaminázy při výrobě tvarohu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití transglutaminázy při výrobě tvarohu

Show full item record

No preview available
Title: Využití transglutaminázy při výrobě tvarohu
Author: Vintr, Pavel
Advisor: Černíková, Michaela
Abstract: Tato bakalářská práce se věnuje využití transglutaminázy v procesu tvorby tvarohu. Jedná se o významný enzym, používaný v oblasti potravinářství. Práce je rozdělena do dvou zá-kladních částí. Teoretická část práce je zaměřena na popis technologie výroby tvarohu. To zahrnuje dopravu mléka a jeho příjem do mlékárny, následné tepelné ošetření, odstředění, homogenizaci a deaeraci. Dále jsou zde popsány bakterie mléčného kvašení a vlivy syřidla, které jsou využívány při výrobě tvarohu. Konec této teoretické části je zaměřen na obecnou charakterizaci transglutaminázy a možnosti jejího použití v mlékárenském průmyslu. Prak-tická část práce se věnuje zjišťování vlivu transglutaminázy na tvorbu tvarohu. Jsou zde prezentovány experimenty zaměřené na viskoelastické vlastnosti vznikajícího gelu v proce-su výroby tvarohu. Jsou při nich použity dvě koncentrace transglutaminázy při třech teplo-tách (20,0; 22,5 a 25,0 °C).
URI: http://hdl.handle.net/10563/42076
Date: 2018-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin - specializace Technologie mléka a mléčných výrobků
Grade for thesis and defense: B 49759


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
vintr_2018_dp.pdf 3.509Mb PDF View/Open None
vintr_2018_op.pdf 613.6Kb PDF View/Open None
vintr_2018_vp.pdf 645.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account