Polyaminy v potravinách a jejich role v živých systémech

DSpace Repository

Language: English čeština 

Polyaminy v potravinách a jejich role v živých systémech

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Škrášková, Klára
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:00:59Z
dc.date.available 2018-07-04T15:00:59Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42106
dc.description.abstract Cílem této práce je shrnout dosud zjištěné informace o přítomnosti polyaminů v potravinách a dále o jejich funkcích v různých typech organizmů (mikroorganizmů, rostlin a živočichů). První kapitola shrnuje základní informace o polyaminech a také o jejich množstvích v různých typech potravin. Ve druhé kapitole se pojednává o účincích polyaminů u mikroorganizmů se zaměřením na bakterie. Další kapitola se věnuje roli polyaminů u rostlin a poslední část pojednává o jejich funkcích u živočichů, včetně člověka. Práce se zaměřuje především na účinky základních polyaminů putrescinu, sperminu a spermidinu v menší míře pak agmatinu a kadaverinu.
dc.format 67 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject polyaminy cs
dc.subject agmatin cs
dc.subject putrescin cs
dc.subject kadaverin cs
dc.subject spermin cs
dc.subject spermidin cs
dc.subject ornitin cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject polyamines en
dc.subject agmatine en
dc.subject putrescine en
dc.subject cadaverine en
dc.subject spermine en
dc.subject spermidine en
dc.subject ornithine en
dc.title Polyaminy v potravinách a jejich role v živých systémech
dc.title.alternative Polyamines in Foodstuffs and Their Role in Live Systems
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Lorencová, Eva
dc.date.accepted 2018-06-12
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis is to summarize the actually known information about the presence of polyamines in food and their function in various types of organisms (microorganisms, plants and animals). The first chapter summarizes essential informations about polyamines and their amounts in different types of foods. The second chapter deals wih the action of polyamines in microorganisms, focusing on bacteria. The next chapter deals with their role in plants and the last part deals with their functions in animals, including humans. The thesis mainly focuses to effects of basic polyamines - putrescine, spermine and spermidine, in a lesser extent to agmatine and cadaverine.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49836
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2018-05-09


Files in this item

Files Size Format View Description
škrášková_2018_dp.pdf 4.237Mb PDF View/Open None
škrášková_2018_op.pdf 632.2Kb PDF View/Open None
škrášková_2018_vp.pdf 632.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account