Zpracování odpadních bílkovin z kuřecího odkosťovače na kolagenní produkty

DSpace Repository

Language: English čeština 

Zpracování odpadních bílkovin z kuřecího odkosťovače na kolagenní produkty

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Krybus, Daniel
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:28Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:28Z
dc.date.issued 2019-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45473
dc.description.abstract Diplomová práce pojednává o zpracování kostí ze separace, které jsou bohaté na kolagen. Teoretická část pojednává o využití a výskytu jatečného odpadu. Dále je zde popisováno dělení pevného a kapalného jatečného odpadu. V teoretické části je zmíněn rovněž kolagen, jeho vlastnosti, typy a využití. Stručně je zde také popsána výroba želatiny, její vlastnosti a využití. Praktická část popisuje experimenty, v nichž byly použity drůbeží kosti ze separace na extrakci želatin po předchozím opracování proteolytickým enzymem. Hlavním cílem práce byla studie jednotlivých faktorů na celkovou účinnost extrakce a pevnost želatinové-ho gelu. Sledované faktory byly: doba působení enzymu, teplota extrakce a doba extrakce. Byly nalezeny optimální podmínky pro zisk kvalitních želatin o vysoké pevnosti gelu z drůbežích kostí ze separace. Vyhodnocování experimentu se provádělo faktorovými schématy.
dc.format 100 s
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject želatina cs
dc.subject odpad cs
dc.subject kolagen cs
dc.subject extrakce cs
dc.subject gel cs
dc.subject kostní separát cs
dc.subject vedlejší produkty. strojně oddělené maso. opracování cs
dc.subject gelatin en
dc.subject waste en
dc.subject collagen en
dc.subject extraction en
dc.subject gel en
dc.subject bone separation en
dc.subject by-products. mechanically separa-ted meat. machining en
dc.title Zpracování odpadních bílkovin z kuřecího odkosťovače na kolagenní produkty
dc.title.alternative Processing of Protein by-Products from Chicken Deboner Residue into Collagenous Products
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Krejčí, Ondřej
dc.date.accepted 2019-06-04
dc.description.abstract-translated This master thesis deals with the processing of bones from separation, which are rich in collagen. The theoretical part deals with the usage and occurrence of slaughter waste. Furthermore, the separation of solid and liquid slaughter waste is described. Collagen, its properties, types and applications are also mentioned in the theoretical part. Also briefly described is the production of gelatin, properties and uses. Experimental part describes ex-periments in which poultry bones from separation for gelatin extraction were used after previous proteolytic enzyme treatment. The main aim of the thesis was stidying the indivi-dual factors on the overall extraction efficiency and strength of the gelatin gel. The factors studies were: time of action of the enzyme, extraction temperature and extraction time. Optimal conditions for obtaining high-quality gel of high strength poultry gel from separa-tion were found. Experiment evaluation was performed by factor schemes.
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů
dc.thesis.degree-discipline Inženýrství polymerů cs
dc.thesis.degree-discipline Polymer Engineering en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology en
dc.identifier.stag 53140
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2019-05-13


Files in this item

Files Size Format View Description
krybus_2019_dp.pdf 6.615Mb PDF View/Open None
krybus_2019_op.pdf 98.22Kb PDF View/Open None
krybus_2019_vp.pdf 145.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account