Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z fermentovaných masných výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z fermentovaných masných výrobků

Show full item record

No preview available
Title: Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z fermentovaných masných výrobků
Author: Bábková, Dagmar
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Bakalářská práce se zabývá izolací mikroorganismů degradujících biogenní aminy z fermentovaných výrobků. Teoretická část zahrnuje popis biogenních aminů, jejich cha-rakterizaci, výskyt a význam v potravinách a popis mikroorganismů degradujících bio-genní aminy. Praktická část se zabývá izolací degradujících mikroorganismů z fermentovaných mastných výrobků a následným vyhodnocením výsledků. Bylo izolo-váno 36 kmenů a byla ověřena jejich degradační schopnost pomocí vysokoúčinné kapali-nové chromatografie s UV detekcí po předcházející derivatizaci dansylchloridem. V celém experimentu byl nejlépe degradovaným aminem putrescin, nejhůře degradova-ným aminem kadaverin. Největší degradační schopnost vykazoval kmen XY7, který byl izolován z Poličanu, u kterého koncentrace všech sledovaných aminů poklesla minimálně o 85%. Nejlépe degradoval histamin, obsah byl snížen o 95%.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45503
Date: 2019-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 53182


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
bábková_2019_dp.pdf 1.793Mb PDF View/Open None
bábková_2019_op.pdf 813.0Kb PDF View/Open None
bábková_2019_vp.pdf 612.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account