Mikrovlnami asistovaná syntéza purinových sloučenin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Mikrovlnami asistovaná syntéza purinových sloučenin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rouchal, Michal
dc.contributor.author Luža, Michal
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:30Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:30Z
dc.date.issued 2019-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45518
dc.description.abstract Cílem bakalářské práce byla syntéza 2,6,9-trisubstituovaných purinů sestávající z alkylace do polohy N9 a následné nukleofilní aromatické substituce na C6 a C2. Jelikož je tato syntéza při použití konvenčního ohřevu relativně zdlouhavá (v řádu několika desítek hodin), bylo zájmem zkoumat možnost zkrácení této doby pomocí mikrovlnami asistované syntézy, díky níž by mohlo dojít ke značnému urychlení reakce (z hodin na minuty) za současného zvýšení výtěžků uvažovaných sloučenin.
dc.format 45
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject 2 cs
dc.subject 6 cs
dc.subject 9-trisubtituované puriny cs
dc.subject mikrovlnami asistovaná syntéza cs
dc.subject nukleofilní aromatická substituce cs
dc.subject spektrální metody cs
dc.subject 2 en
dc.subject 6 en
dc.subject 9-trisubstitued purines en
dc.subject microwave assisted synthesis en
dc.subject nucleophilic aromatic substitution en
dc.subject spectral methods en
dc.title Mikrovlnami asistovaná syntéza purinových sloučenin
dc.title.alternative Microwave-Assisted Synthesis of Purine Derivatives
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Kimmel, Roman
dc.date.accepted 2019-06-19
dc.description.abstract-translated The aim of the thesis was to synthesize 2,6,9-trisubstitued purines consisting of alkylation to N9 position and subsequent nucleophilic aromatic substitutions at C6 and C2, respectively. Since this synthesis is relatively lengthy (by several dozens of hours) using conventional heating, base interest was to investigate the possibility of shortening this time using microwave assisted synthesis, which could greatly shorten the reaction time (from hours to minutes) while increasing yields of desired compounds.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 53209
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2019-05-20


Files in this item

Files Size Format View Description
luža_2019_dp.pdf 1.822Mb PDF View/Open None
luža_2019_op.pdf 646.2Kb PDF View/Open None
luža_2019_vp.pdf 194.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account