Biotechnologické zpracování vedlejších bílkovinných produktů na želatiny a hydrolyzáty

Repozitář DSpace/Manakin

Přihlásit se

Jazyk: English čeština 

Biotechnologické zpracování vedlejších bílkovinných produktů na želatiny a hydrolyzáty

Zobrazit celý záznam

Thumbnail
Název: Biotechnologické zpracování vedlejších bílkovinných produktů na želatiny a hydrolyzáty
Autor: Mokrejš, Pavel
ISBN: 978-80-7454-873-4
URI: http://hdl.handle.net/10563/45896
Datum: 2020
Vydavatel: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Počet stran: 42
Dostupnost: Doktorské teze jsou přístupné elektronicky pouze v rámci univerzity.


Abstrakt:

Rostoucí populace a zvyšování životní úrovně obyvatel jsou spojené s vyšší spotřebou potravinářských a spotřebních výrobků. Nezanedbatelnou část představují produkty vyrobené z přírodních polymerů a bílkovin. Mezi nejvýznamnější živočišnou bílkovinu, která se zpracovává v mnoha průmyslových oborech (potravinářský-, koželužský-, kožedělný průmysl, farmacie, humánní medicína, kosmetika), patří kolagen, ale také keratin, méně častěji pak elastin. Při jejich zpracování vzniká velké množství vedlejších produktů v různém stádiu rozpracovanosti, které mohou mít vysoký aplikační potenciál. Jsou popsány způsoby zpracování kolagenních a keratinových vedlejších bílkovinných produktů masného a potravinářského průmyslu, koželužského a kožedělného průmyslu na želatiny a hydrolyzáty. Mezi inovativní, velmi progresivní prvky zpracovatelských technologií patří použití běžně dostupných proteolytických enzymů. Za vhodných technologických podmínek lze bílkovinné vedlejší produkty zpracovat šetrně k životnímu prostředí (redukce odpadních vod a pevných odpadů, nižší energetická a časová náročnost) a připravit produkty kvalitativně srovnatelné s produkty vyráběnými z primárních jatečných a dalších potravinářských surovin. Nezanedbatelné je rovněž ekonomické zhodnocení odpadních surovin (aspekt státních orgánů, výrobců a zpracovatelů). Dále jsou navrženy možnosti aplikací připravených želatin a hydrolyzátů: i) kolagenní hydrolyzát připravený z kolagenních odpadů koželužského a kožedělného průmyslu jako dusíkaté NPK hnojivo, nebo využití k přípravě biodegradabilních filmů a gelů; ii) keratinový hydrolyzát připravený z kuřecího peří a ovčí vlny jako humektant a okluzivum v kosmetických formulacích; iii) želatina připravená z kuřecích vedlejších jatečných produktů jako složka cukrovinek a jako funkční aditivum v masných výrobcích. Výsledky vědecké činnosti a osobního přínosu pro rozvoj oboru Technologie makromolekulárních látek a příbuzných oborů (Technologie životního prostředí a Technologie potravin) se promítají rovněž do rozvoje koncepce výuky v předmětech zajišťovaných v oboru Technologie makromolekulárních látek vyučovaných na Fakultě technologické UTB ve Zlíně.

Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
mokrejš_2020_teze.pdfZablokované 395.2Kb PDF profesorské teze
mokrejš_2020_teze-obsah.pdf 48.60Kb PDF Zobrazit/otevřít obsah

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet