Laying Hens Heads as an Untraditional Source of Collagen

DSpace Repository

Language: English čeština 

Laying Hens Heads as an Untraditional Source of Collagen

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Boahene, Stephen
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:17:59Z
dc.date.available 2021-07-26T07:17:59Z
dc.date.issued 2021-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47306
dc.description.abstract Při produkci drůbežího masa vzniká velké množství vedlejších produktů, jako jsou kůže, hlavy, kosti, krev, vnitřnosti, běháky, peří; mnohé obsahují vysoký podíl bílkovin, zejmé-na kolagenu. Práce se zabývá zpracováním hlav ze slepic nosnic na želatiny. Ze suroviny je nejprve nutné odstranit nekolagenní bílkoviny a tuky. Přečištěná suroviny byla kondi-cionována proteolytickým enzymem Protamex; želatinové frakce byly extrahovány desti-lovanou vodou při teplotách 60, 70 a 80 °C za různých dob extrakce (60, 90 a 120 minut). Byl hodnocen vliv podmínek zpracování na výtěžek želatin a na funkční vlastnosti žela-tin. Pevnost želatinových gelů byla 50-130 Bloom, viskozita 2,0-4,0 mPa.s, obsah popela 1,2-2,3%, vodu zadržující kapacita 11,1-25,0 g/1 g, tuk vázací kapacita 11,0-15,20 g/1 g, pěnivost 1-10%, stabilita pěny 0-2%, emulgační kapacita 40-47% a stabilita emulse 90-100%. Podmínky přípravy a vlastnosti připravených želatina byly srovnány s drůbežími želatinami připravených z jiných případových studií. Želatiny získané z hlav slepic nos-nic mohou představovat alternativu k tradičním vepřovým a hovězím želatinám a lze je využít např. v potravinářství či farmacii.
dc.format 107p.(124066 characters),
dc.language.iso en
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject extrakce cs
dc.subject funkční vlastnosti cs
dc.subject kolagen cs
dc.subject kuřecí hlavy cs
dc.subject procesní podmínky cs
dc.subject proteolytický enzym cs
dc.subject výtěžek cs
dc.subject želatiny cs
dc.subject chicken heads en
dc.subject collagen en
dc.subject extraction en
dc.subject gelatin en
dc.subject functional properties en
dc.subject processing conditions en
dc.subject proteolytic enzyme en
dc.subject yield en
dc.title Laying Hens Heads as an Untraditional Source of Collagen
dc.title.alternative Laying Hens Heads as an untraditional Source of Collagen
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Krejčí, Ondřej
dc.date.accepted 2021-06-08
dc.description.abstract-translated The substantial manufacture of poultry meat produces large amounts of by-products such as feathers or skins, heads, bones, blood, viscera, feet viscera, bones and legs) containing significant volumes of proteins, particularly collagen. The preparation of gelatin through the partial hydrolysate of collagen can be a merit since it is derived from the utilization of poultry by-product. The processing of the head of hens were purified and separated from non-collagenous proteins, and fats. Collagen was treated with Protamex enzymes and further extracted by the use of distilled water at temperatures 60, 70 and 80C during varying extraction time 60, 90 and 120mins to obtain gelatin fractions. The influence of the processing conditions on the gelatin yield and functional properties of gelatin were evaluated. The gel strength prepared from the hens head was in the range from 50-130 Bloom, the viscosity from 2.0-4.0mPa.s, ash content from 1.2-2.3%, water holding capac-ity from 11.1-25.0g/1g, Fat binding capacity from 11.0 to 15.20g/1g, foaming capacity from 1-10%, foaming stability from 0-2%, emulsification capacity from 40-47% and emulsification stability from 90-100%. Gelatin were to other gelatins produced from other case studies. Hence, gelatin from hens head has the possibility as an alternative to traditional gelatins (pork and bovine)
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů
dc.thesis.degree-discipline Polymer Engineering cs
dc.thesis.degree-discipline Polymer Engineering en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Polymer Engineering cs
dc.thesis.degree-program Polymer Engineering en
dc.identifier.stag 59591
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2021-05-11


Files in this item

Files Size Format View Description
boahene_2021_dp.pdf 2.584Mb PDF View/Open None
boahene_2021_op.pdf 252.1Kb PDF View/Open None
boahene_2021_vp.pdf 236.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account