Příprava a vlastnosti emulzních gelů na bázi nanokrystalické celulózy a kaseinátu sodného

DSpace Repository

Language: English čeština 

Příprava a vlastnosti emulzních gelů na bázi nanokrystalické celulózy a kaseinátu sodného

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kašpárková, Věra
dc.contributor.author Tatarková, Lenka
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:57:57Z
dc.date.available 2021-07-26T10:57:57Z
dc.date.issued 2020-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/49090
dc.description.abstract Diplomová práce je zaměřena na přípravu emulzních gelů z Pickeringových emulzí stabilizovaných dvěma typy částic, a to nanokrystalickou celulózou (CNC) a kaseinátem sodným (CAS). Teoretická část se zabývá obecnými charakteristikami emulzí, jejich vlastnostmi a přípravou. Dále zpracovává tematiku stabilizujících částic, jejich fyzikálně-chemických vlastností a využití. V poslední kapitole je přiblížena problematika přípravy a použití emulzních gelů (oleogelů). Praktická část práce je věnována přípravě CNC a CAS disperzí následně využitých k formulaci emulzí a oleogelů, jejichž dispergovanou fázi tvoří hexadekan a olivový olej. Připravené emulze byly charakterizovány pomocí měření velikosti a distribuce emulzních kapek, mikroskopií, a sledováním jejich dlouhodobé stability. U výsledných oleogelů pak bylo analyzováno množství uvolněného oleje a byly stanoveny jejich viskoelastické vlastnosti.
dc.format 116
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Pickeringovy emulze cs
dc.subject emulzní gel cs
dc.subject oleogel cs
dc.subject kaseinát sodný cs
dc.subject nanokrystalická celulóza cs
dc.subject Pickering emulsions en
dc.subject emulsion gel en
dc.subject oleogel en
dc.subject sodium caseinate en
dc.subject cellulose nanocrystals en
dc.title Příprava a vlastnosti emulzních gelů na bázi nanokrystalické celulózy a kaseinátu sodného
dc.title.alternative Preparation and Properties of Emulsion Gels Based on Cellulose Nanocrystals and Sodium Caseinate
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Korábková, Eva
dc.date.accepted 2020-06-11
dc.description.abstract-translated The diploma thesis is focused on the preparation of emulsion gels based on Pickering emulsions stabilized with two types of particles, namely nanocrystalline cellulose (CNC) and sodium caseinate (CAS). The theoretical part of the work concentrates on the emulsions, their properties and preparation, and introduces also stabilizing particles, their physico-chemical properties and applications. In the last section, the preparation and principal characteristics of emulsion gels (oleogels) are presented. The experimental part of the thesis describes preparation of CNC and CAS dispersions, which are subsequently used for the formulation of emulsions and oleogels with dispersed phase consisting of hexadecane and olive oil. The emulsions are then characterized by measuring size and distribution of their emulsion droplets, microscopy, and by monitoring their long-term stability. The resulting oleogels are analysed for the amount of oil released, and their viscoelastic properties are determined.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Technologie tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 56079
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2020-05-14


Files in this item

Files Size Format View Description
tatarková_2020_dp.pdf 6.194Mb PDF View/Open None
tatarková_2020_op.pdf 243.0Kb PDF View/Open None
tatarková_2020_vp.pdf 240.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account