Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy

Show full item record

No preview available
Title: Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy
Author: Huňová, Ivana
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: V této bakalářské práci byl sledován inhibiční účinek dvou vybraných přírodních látek, a to thymolu a eugenolu. Obě tyto látky patří mezi esenciální oleje. Působení těchto látek bylo testováno na vybraných bakteriích, které tvoří toxické biogenní aminy. Z výsledků vyplývá, že větší inhibiční efekt byl pozorován u thymolu. Thymol vykazoval nejlepší inhibiční účinek u bakterie Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946, kde byla zjištěna minimální inhibiční koncentrace 30g/ml. Pro inhibici testovaných bakterií eugenolem bylo zapotřebí použít vyšší koncentraci, nejlépe působil na Enterococcus durans CCDM 2665 s minimální inhibiční koncentrací 150g/ml.
URI: http://hdl.handle.net/10563/49163
Date: 2020-02-17
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 56318


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
huňová_2020_dp.pdf 1.715Mb PDF View/Open None
huňová_2020_op.pdf 840.9Kb PDF View/Open None
huňová_2020_vp.pdf 823.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account