Antimikrobní působení vybraných potravinářských přídatných látek na bakterie

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antimikrobní působení vybraných potravinářských přídatných látek na bakterie

Show full item record

No preview available
Title: Antimikrobní působení vybraných potravinářských přídatných látek na bakterie
Author: Jaššo, Miroslav
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Polyfosforečnanové tavicí soli jsou dnes běžně používanou součástí tavených sýrů. V práci byl srovnán antimikrobní účinek nově vyvinuté polyfosforečnanové směsi Cremosal AB4 s komerčně již nějakou dobou dostupnou směsí JOHA HBS. Antimikrobní účinek byl testován na osmi grampozitivních kmenech náležících do rodů Staphylococcus, Bacillus, Geobacillus, Clostridium, Enterococcus, Lactococcus a Lactobacillus a na jednom gramnegativním kmenu rodu Escherichia. V tekutém médiu bylo měřením optické hustoty při vlnové délce 850 nm testováno pět koncentrací z každé fosforečnanové tavicí soli: 0,1 %, 0,2 %, 0,3 %, 0,4 % a 0,5 % (w/v). Výsledky ukazují, že obě polyfosforečnanové směsi inhibují všechny testované bakterie již při koncentraci 0,1 % (w/v) s výjimkou Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 141 a Escherichia coli CCM 3954. Cremosal AB4 má tedy stejně dobré antimikrobní účinky jako JOHA HBS, v případě Enterococcus durans CCDM 53 výsledky ukazují účinek ještě lepší.
URI: http://hdl.handle.net/10563/51088
Date: 2021-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
jaššo_2022_dp.pdf 1.187Mb PDF View/Open None
jaššo_2022_op.pdf 275.8Kb PDF View/Open None
jaššo_2022_vp.pdf 833.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account