Oleogely a jejich potencionální použití v kosmetice a farmacii

DSpace Repository

Language: English čeština 

Oleogely a jejich potencionální použití v kosmetice a farmacii

Show simple item record

dc.contributor.advisor Urbánková, Lucie
dc.contributor.author Biskupová, Michaela
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:35Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:35Z
dc.date.issued 2022-02-25
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/51270
dc.description.abstract Tato bakalářská práce je zaměřena na řešerši gelových systémů, které mají široké spektrum použití v kosmetice a farmacii. Rešerše obsahuje charakterizaci gelů, strukturovaných olejů a biopolymerů vhodných pro jejich strukturování. Praktická část práce je zaměřena na přípravu oleogelů z olivového a MCT oleje jako nosičů aktivní látky, konkrétně kurkuminu. Je sledován vliv jednotlivých druhů olejů, cesty přípravy a přídavku biopolymerů na velikost emulzních kapek a výslednou strukturu oleogelu. Dále bylo sledováno uvolňování kurkuminu do média. Bylo zjištěno, že oleogely připravené s MCT olejem jsou stabilnější oproti oleogelům s olivovým olejem, další zkoumané faktory významně strukturu oleogelu neovlivňovaly.
dc.format 64
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Gel cs
dc.subject oleogel cs
dc.subject emulze cs
dc.subject kurkumin cs
dc.subject Gel en
dc.subject oleogel en
dc.subject emulsion en
dc.subject curcumin en
dc.title Oleogely a jejich potencionální použití v kosmetice a farmacii
dc.title.alternative Oleogels and their potential use in cosmetic and pharmacy
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Korábková, Eva
dc.date.accepted 2022-06-08
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis is focused on the solution of gel systems, which have a wide range of applications in cosmetics and pharmaceutics. The review includes the characterization of gels, structured oils and biopolymers suitable for their structuring. The practical part of the work is focused on the preparation of oleogels from olive and MCT oil as carriers of the active ingredient, namely curcumin. The influence of different types of oils, preparation route and addition of biopolymers on the emulsion droplet size and the resulting oleogel structure is investigated. Furthermore, the release of curcumin into the medium was monitored. It was found that oleogels prepared with MCT oil were more stable compared to oleogels with olive oil; other factors investigated did not significantly affect the oleogel structure.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-discipline Biomaterials and Cosmetics en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Materiály a technologie cs
dc.identifier.stag 62348
dc.date.submitted 2022-05-17


Files in this item

Files Size Format View Description
biskupová_2022_dp.pdf 3.065Mb PDF View/Open None
biskupová_2022_op.pdf 841.0Kb PDF View/Open None
biskupová_2022_vp.pdf 275.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account