Stanovení minerálních prvků a kofeinu ve výluzích yerba mate

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení minerálních prvků a kofeinu ve výluzích yerba mate

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Svoboda, Jakub
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:59Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:59Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/51855
dc.description.abstract Cílem bakalářské práce bylo shrnout základní taxonomické, technologické a nutriční charakteristiky o rostlině Ilex paraguariensis a o nápoji yerba mate, který se z ní připravuje. Cílem praktické části bylo připravit vodné výluhy yerba mate v závislosti na teplotě a v nich stanovit obsah xanthinových derivátů a minerálních prvků za pomoci HPLC a ICP-MS. Výsledky HPLC ukazují, že yerba mate obsahuje 8,00-40,0 mg kofeinu/g a 0,80-8,20 mg/g theobrominu. Při nižší teplotě (70 °C) bylo vyluhováno vyšší množství sodíku a vápníku a většiny stopových prvků. Naopak prvky chrom a molybden vykazují vyšší vyluhovatelnost při vyšší teplotě (80 °C). Teoretickými výpočty bylo vyhodnoceno, že yerba mate může být významným přispěvatelem k hodnotě RDA pro mangan.
dc.format 69 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject yerba mate cs
dc.subject Ilex paraguariensis cs
dc.subject kofein cs
dc.subject theobromin cs
dc.subject theofylin cs
dc.subject minerální a stopové prvky cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject ICP-MS cs
dc.subject yerba mate en
dc.subject Ilex paraguariensis en
dc.subject coffein en
dc.subject theobromin en
dc.subject theofylin en
dc.subject mineral and trace elements en
dc.subject HPLC en
dc.subject ICP-MS en
dc.title Stanovení minerálních prvků a kofeinu ve výluzích yerba mate
dc.title.alternative Determination of Minerals, Trace Elements and Caffeine in Yerba Mate Tea
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Mrázková, Martina
dc.date.accepted 2022-06-15
dc.description.abstract-translated The aim of the bachelor thesis was to sum up basic taxonomic, technological and nutritional characteristics of Ilex paraguariensis plant and yerba mate infusion, which is prepared out of this plant. The aim of the practical part was to prepare aqueous solutions of yerba mate depending on the temperature and to analyze xanthine derivates and mineral compounds contents using HPLC and ICP-MS. The results of HPLC shows that yerba mate contains 8,00-40,0 mg of caffeine/g and 0,80-8,20 mg/g of theobromine. At a lower temperature (70 °C) was extracted a higher amount of natrium and calcium and most of trace elements. On the contrary, chromium and molybdenum showed higher extraction at higher temperature (80 °C). With theoretical calculations was evaluated that yerba mate could be a significant contributor of manganese in RDA.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.identifier.stag 62832
dc.date.submitted 2022-05-19


Files in this item

Files Size Format View Description
svoboda_2022_dp.pdf 3.819Mb PDF View/Open None
svoboda_2022_op.pdf 830.4Kb PDF View/Open None
svoboda_2022_vp.pdf 267.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account