Mikrobiologická analýza lyofilizovaných potravin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Mikrobiologická analýza lyofilizovaných potravin

Show full item record

No preview available
Title: Mikrobiologická analýza lyofilizovaných potravin
Author: Labudová, Sandra
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Cílem této bakalářské práce bylo stanovení počtu vybraných indikátorových mikroorganismů ve vzorcích lyofilizovaných potravin, konkrétně v ovoci. Práce obsahuje teoretickou část, která je zaměřena na popis a charakteristiku technologického procesu lyofilizace a využití lyofilizovaných potravin. Dále je zaměřena na mikroorganismy, které se v lyofilizovaných potravinách mohou vyskytovat a metody detekce těchto mikroorganismů. Experimentální část se zabývá mikrobiologickou analýzou lyofilizovaného a sušeného ovoce. Ze získaných výsledků bylo zjištěno, že u sušeného ovoce byla menší mikrobiologická kontaminace než u lyofilizovaného ovoce. Nejvyšší počet plísní a kvasinek byl stanoven u lyofilizovaných malin. Nejvyšší počet růstově náročných bakterií byl stanoven u lyofilizovaných višní, kiwi a jablečných plátků a sporulující bakterie byly detekovány u lyofilizovaných banánových plátků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/53904
Date: 2022-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
Discipline: Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
labudová_2023_dp.pdf 3.691Mb PDF View/Open None
labudová_2023_op.pdf 1006.Kb PDF View/Open None
labudová_2023_vp.pdf 835.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account