Nová nízkokalorická sladidla v potravinách a nápojích

DSpace Repository

Language: English čeština 

Nová nízkokalorická sladidla v potravinách a nápojích

Show full item record

No preview available
Title: Nová nízkokalorická sladidla v potravinách a nápojích
Author: Kunčarová, Lucie
Advisor: Bučková, Martina
Abstract: Tato práce se zabývá novými nízkokalorickými sladidly přírodního a umělého původu. Cílem práce bylo charakterizovat a stručně shrnout nízkokalorická sladidla používaná nebo často diskutovaná v posledních letech. Mezi nejdiskutovanějšími jsou stévie, acesulfam draselný, cyklamát a aspartam. Mezi nejnovějšími jsou neotam a advantam. V práci jsou diskutovány jejich přínosy a rizika z pohledu zdraví při jejich konzumaci. Zda jsou vhodná pro osoby trpící diabetem a zda opravdu podporují snižování hmotnosti, nebo naopak představují jistá zdravotní rizika. Uvedeny jsou možnosti praktického využití sladidel a vhodnost při nahrazování cukrů při výrobě potravin a nápojů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/54040
Date: 2022-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
kunčarová_2023_dp.pdf 1.554Mb PDF View/Open None
kunčarová_2023_op.pdf 826.7Kb PDF View/Open None
kunčarová_2023_vp.pdf 827.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account