Nápoje na bázi mléka fermentované pomocí symbiotické kultury vodního kefíru

DSpace Repository

Language: English čeština 

Nápoje na bázi mléka fermentované pomocí symbiotické kultury vodního kefíru

Show full item record

No preview available
Title: Nápoje na bázi mléka fermentované pomocí symbiotické kultury vodního kefíru
Author: Minář, Patrik
Advisor: Salek, Richardos Nikolaos
Abstract: Tato bakalářská práce se zabývá výrobou nápojů na bázi mléka, které jsou fermentované pomocí symbiotické kultury vodního kefíru a obsahují jako dochucující složku šťávu z černého rybízu. Byly vyrobeny dvě sady modelových vzorků, které se od sebe liší přídavkem furcellaranu. Každá sada čítala pět vzorků, které obsahovaly různou koncentraci šťávy z černého rybízu. Vzorky byly podrobeny fyzikálně-chemické analýze (pH, TDS, refraktometrická sušina, hustota, obsah ethanolu, sedimentace, barva). Stanovení bylo provedeno v čase 0 h, 24 h, 48 h a 120 h. Ze získaných dat bylo zjištěno, že vzorky s vyšším přídavkem furcellaranu mají nižší hodnotu sedimentace, což je žádoucí. Dále bylo stanoveno, že pH, TDS, refraktometrická sušina a hustota během procesu fermentace klesají. Obsah ethanolu se během fermentace zvyšoval, nejvyšších hodnot dosáhl v čase 120 h. Barva modelových vzorků byla typická pro použité výchozí suroviny.
URI: http://hdl.handle.net/10563/54042
Date: 2022-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
minář_2023_dp.pdf 1.327Mb PDF View/Open None
minář_2023_op.pdf 282.7Kb PDF View/Open None
minář_2023_vp.pdf 833.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account