Celulóza jako potencionální zdroj uhlíku pro biotechnologickou syntézu polyhydroxyalkanoátů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Celulóza jako potencionální zdroj uhlíku pro biotechnologickou syntézu polyhydroxyalkanoátů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Máčalová, Daniela
dc.contributor.author Brožová, Martina
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:15:59Z
dc.date.available 2024-07-23T13:15:59Z
dc.date.issued 2024-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/55149
dc.description.abstract Polyhydroxyalkanoáty (PHA) jsou přírodní polymery, které se staly zajímavou alternativou k petrochemickým polymerům, především díky svým vlastnostem, jako je schopnost biodegradace a biokompatibilita. Tyto biopolymery jsou vytvářeny mikroorganismy za nutričně nevyvážených podmínek a mohou vznikat ze široké škály substrátů. Celulóza, jako nejrozšířenější biopolymer a zároveň největší zdroj organického uhlíku na světě, představuje atraktivní možnost pro syntézu PHA. V této práci byla zkoumána celulolytická schopnost bakteriálních izolátů z potravin využívat různé formy celulózy pro biosyntézu polyhydroxyalkanoátů. Celulolytická aktivita byla prokázána u Acinetobacter calcoaceticus (D171), Bacillus sp. (D31), Bacillus velezensis (D11), Lysinibacillus fusiformis (D117), Priestia megaterium (D32, D199, D201) a Pseudomonas oryzihabitans (D37). Tvorba PHA z glukózy, karboxymethylcelulózy a mikrokrystalické celulózy byla pak pozorována pouze u bakteriálních kmenů P. megaterium (D32, D199, D201) a L. fusiformis (D117). Tyto bakterie se tak jeví jako vhodní adepti pro biotechnologickou syntézu PHA z celulózy.
dc.format 64 s. (12 245 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject celulolytické bakterie cs
dc.subject karboxymethylcelulóza cs
dc.subject mikrokrystalická celulóza cs
dc.subject polyhydroxyalkanoáty cs
dc.subject cellulolytic bacteria en
dc.subject carboxymethylcellulose en
dc.subject microcrystalline cellulose en
dc.subject polyhydroxyalkanoates en
dc.title Celulóza jako potencionální zdroj uhlíku pro biotechnologickou syntézu polyhydroxyalkanoátů
dc.title.alternative Cellulose as a Potential Carbon Source for Biotechnological Synthesis of Polyhydroxyalkanoates
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Růžička, Jan
dc.date.accepted 2024-06-13
dc.description.abstract-translated Polyhydroxyalkanoates (PHAs) are natural polymers that have become an interesting alternative to petrochemical polymers, mainly due to their properties such as biodegradability and biocompatibility. These biopolymers are produced by microorganisms under nutritionally imbalanced conditions and can be formed from a wide range of substrates. Cellulose, as the most widely used biopolymer and the largest source of organic carbon in the world, represents an attractive option for the synthesis of PHAs. In this work, the cellulolytic ability of bacterial isolates from food was investigated to utilize different forms of cellulose for the biosynthesis of polyhydroxyalkanoates. Cellulolytic activity was demonstrated in Acinetobacter calcoaceticus (D171), Bacillus sp. (D31), Bacillus velezensis (D11), Lysinibacillus fusiformis (D117), Priestia megaterium (D32, D199, D201) and Pseudomonas oryzihabitans (D37). The formation of PHA from carboxymethylcellulose, glucose and microcrystalline cellulose was then observed only in the bacterial strains P. megaterium (D32, D199, D201) and L. fusiformis (D117). These bacteria thus appear to be suitable candidates for the biotechnological synthesis of PHA from cellulose.
dc.description.department Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
dc.thesis.degree-discipline Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie cs
dc.thesis.degree-discipline Food Biotechnology and Applied Microbiology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 68387
dc.date.submitted 2024-05-16


Files in this item

Files Size Format View Description
brožová_2024_dp.pdf 2.870Mb PDF View/Open None
brožová_2024_op.pdf 882.7Kb PDF View/Open None
brožová_2024_vp.pdf 301.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account