Zpracování vybrané rybí tkáně na kolagenní produkty

DSpace Repository

Language: English čeština 

Zpracování vybrané rybí tkáně na kolagenní produkty

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Plzáková, Anna
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:10:16Z
dc.date.available 2025-12-10T23:10:16Z
dc.date.issued 2025-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/58292
dc.description.abstract Kolagen a jeho hydrolyzáty nacházejí široké uplatnění v potravinářství, farmacii, medicíně i kosmetice. Vzhledem k rostoucí poptávce po těchto látkách je žádoucí hledat nové, udržitelné a alternativní zdroje kolagenu. Tato práce se zaměřuje na využití vedlejších produktů ze zpracování štiky obecné (Esox lucius), konkrétně hlavy, kosti a ploutve, jako suroviny pro přípravu kolagenních hydrolyzátů. V praktické části byly analyzovány vybrané části těla štiky na obsah kolagenu a optimalizovány podmínky enzymatické hydrolýzy za použití enzymu Protamex. Připravené želatiny a hydrolyzáty byly dále hodnoceny z hlediska fyzikálně-chemických vlastností, jako je výtěžnost, schopnost vázat vodu a tuky, emulzifikační kapacita a stabilita. Výsledky ukazují, že štičí odpadní suroviny mají vysoký obsah kolagenu, ale ne všechny vykazují vhodné funkční vlastnosti pro potravinářské využití. Práce rovněž diskutuje možnosti využití vedlejších složek (pigment, tuk) a návrhy pro další optimalizaci procesu.
dc.format 64 s. (70 208 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kolagen cs
dc.subject kolagenní hydrolyzáty cs
dc.subject štika obecná cs
dc.subject enzymatické opracování cs
dc.subject collagen en
dc.subject collagen hydrolysates en
dc.subject northern pike en
dc.subject enzymatic processing en
dc.title Zpracování vybrané rybí tkáně na kolagenní produkty
dc.title.alternative Processing of Selected Fish Tissue into Collagen Products
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Bystricky-Berezvai, Orsolya
dc.date.accepted 2025-06-09
dc.description.abstract-translated Collagen and its hydrolysates are widely used in the food, pharmaceutical, medical, and cosmetic industries. Due to the growing demand for these compounds, it is necessary to search for new, sustainable and alternative sources of collagen. This thesis focuses on the use of by-products from the processing of northern pike (Esox lucius), specifically heads, bones, and fins, as raw material for the preparation of collagen hydrolysates. In the experimental part, selected fish parts were analyzed for collagen content, and extraction conditions were optimized using the enzyme Protamex. The resulting gelatins and hydrolysates were evaluated for their physicochemical properties, including yield, water- and fat-binding capacity, emulsifying capacity, and stability. The results show that pike processing by-products contain a high amount of collagen, although not all exhibit suitable functional properties for food applications. The thesis also discusses the potential use of side fractions (pigment, fat) and provides suggestions for further process optimization.
dc.description.department Ústav chemie
dc.thesis.degree-discipline Chemie a analýza potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Chemistry and Analysis en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 70968
dc.date.submitted 2025-05-13


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account