Možnosti stanovení vitaminu D metodou HPLC

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti stanovení vitaminu D metodou HPLC

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kramářová, Daniela
dc.contributor.author Salvetová, Eva
dc.date.accessioned 2010-07-16T20:43:49Z
dc.date.available 2010-07-16T20:43:49Z
dc.date.issued 2008-06-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/6568
dc.description.abstract Tato práce je zaměřena na způsob stanovení vitaminu D pomocí HPLC. V první části je popsán mechanismus vzniku tohoto lipofilního vitaminu a jeho fyziologie. Další část zpracovává princip metody HPLC. Třetí část je pak zaměřena na využití této metody při stanovení vitaminu D v konkrétních surovinách či potravinách. Význam vitaminu D spočívá v účasti při vstřebávání vápníku a fosfátu ze střeva a přispívá tak k regulaci a optimalizaci jejich hladiny v krvi. HPLC je jedna z nejpoužívanějších metod při stanovování všech vitaminů, tedy i vitaminu D. Jedná se o separační fyzikálně-chemickou metodu, která slouží k rozdělení složek vzorku rozpuštěného v roztoku mezi mobilní a stacionární fázi. cs
dc.format 42 s. cs
dc.format.extent 946395 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject vitamin D cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject vitamin D en
dc.subject HPLC en
dc.title Možnosti stanovení vitaminu D metodou HPLC cs
dc.title.alternative Possibilities of determination of vitamin D by HPLC en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Okénková, Eva
dc.date.accepted 2008-06-17
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis is focused on method of determination of vitamin D by HPLC. In the first part mechanism of origin this liposoluble vitamin and its physiology is described. Next part describes principle of HPLC method. The third part is focused on using this method in determination of vitamin D in raw materials or foods. The importance of vitamin D consists in attendance in absorption of calcium and phosphate from intestine and support regulation and optimalization of their level in blood. HPLC is one of the most widely used method to determination all of the vitamins. It is separative physical-chemical method, which is used to separate components in sample, which is dissolved in solution, between mobile and stationary phases. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 7756
dc.date.assigned 2007-11-19
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
salvetová_2008_bp.pdf 924.2Kb PDF View/Open
salvetová_2008_vp.doc 34.5Kb Microsoft Word View/Open
salvetová_2008_op.pdf 24.52Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account