Aplikace jedlých polymerních povlaků na vybrané druhy zeleniny

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Aplikace jedlých polymerních povlaků na vybrané druhy zeleniny

Show full item record

No preview available
Title: Aplikace jedlých polymerních povlaků na vybrané druhy zeleniny
Author: Krejčí, Ondřej
Advisor: Mokrejš, Pavel
Abstract: V teoretické části diplomové práce je popsáno složení jedlých polymerních filmů, jejich vlastnosti, modifikace a způsoby přípravy. Dále je zde uvedeno použití jedlých polymerních filmů na ovoce a zeleninu. Cílem praktické části diplomové práce byla aplikace povlaků z 50% roztoku škrobovo-proteinového hydrolyzátu amarantové mouky na vzorky jahod, kedluben a mrkve. Bylo zvoleno 5 typů povlaků (s 10 a 30% přídavkem glycerolu, s 1 a 4% přídavkem dialdehydu škrobu a bez přídavku aditiva). Při testech na vzorcích jahod skladovaných při pokojové teplotě se jako nejlepší ukázal povlak z 50% roztoku hydrolyzátu, neboť s tímto povlakem byl nástup hnilobných procesů zpomalen o 122 hodin a ztráty hmotnosti vzorků jahod v důsledku ztrát vlhkosti byly cca o 16% nižší. Při skladování jahod v ledničce byl pak nejlepší povlak s 30% přídavkem glycerolu, kde byl nástup hnilobných procesů zpomalen o 264 hodin a ztráty hmotnosti byly cca o 17% nižší. U vzorků mrkve a kedluben došlo aplikací povlaků v průměru ke 2 až 4% omezení ztrát vlhkosti v průběhu skladování.
URI: http://hdl.handle.net/10563/6737
Date: 2008-05-16
Availability: Bez omezení
Department: Ústav inženýrství polymerů
Discipline: Inženýrství polymerů
Grade for thesis and defense: A 7647


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
krejčí_2008_dp.pdf 3.342Mb PDF View/Open
krejčí_2008_vp.doc 54Kb Microsoft Word View/Open
krejčí_2008_op.doc 47Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account