Potraviny jako zdroj fluoru ve výživě.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Potraviny jako zdroj fluoru ve výživě.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Fišera, Miroslav
dc.contributor.author Michálková, Jitka
dc.date.accessioned 2010-07-17T15:21:00Z
dc.date.available 2010-07-17T15:21:00Z
dc.date.issued 2009-05-26
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/8766
dc.description.abstract Cílem této práce je analyzovat a popsat problematiku obsahu fluoru ve výživě člověka. Na jedné straně se práce zabývá nedostatečným množstvím fluoru v potravě a možnostmi jeho přidávání do jednotlivých potravin, tzv. fluoridací, na straně druhé však stojí závažnější a mnohem nebezpečnější problém, který spočívá v nadměrném množství fluoru a jeho slou-čenin v potravinách rostlinného i živočišného původu a následném ukládání v lidském or-ganizmu. Jsou zde popsány jednak příznaky a důsledky nízkého příjmu fluoru, ale i možné poškození organizmu důsledkem dlouhodobých vysokých dávek tohoto prvku nebo jeho sloučenin. Poslední část práce se zabývá analytickými metodami stanovením fluoru nejen v potravinách, ale i v krvi a moči. cs
dc.format 47 s. cs
dc.format.extent 1343935 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Fluor cs
dc.subject fluoridace cs
dc.subject nedostatečný příjem cs
dc.subject nadměrný příjem cs
dc.subject rezidua cs
dc.subject fluoróza cs
dc.subject osteoporóza cs
dc.subject ISE cs
dc.subject ICP-MS cs
dc.subject Fluorine en
dc.subject fluorination en
dc.subject inadequate intake en
dc.subject excessive intake en
dc.subject the residue en
dc.subject fluorosis en
dc.subject osteoporosis en
dc.subject ISE en
dc.subject ICP-MS en
dc.title Potraviny jako zdroj fluoru ve výživě. cs
dc.title.alternative Foodstuffs as source of fluorine for nutrition. en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Mišurcová, Ladislava
dc.date.accepted 2009-06-09
dc.description.abstract-translated The aim of this work is to analyse and describe the problem of fluorine content in the diet of humans. On the one hand, the work deals with the lack of amount of fluorine in the diet and the availability of its addition to each of the food, the fluorination. On the other hand, however, is more serious and more dangerous problem, which lies in the excessive amount of fluorine and its compounds in foods of plant and animal origin and subsequent depositi-on in the human body. The symptoms and consequences of low intake of fluorine are described, but also the possibility of damage of the body be the result of long-term high doses of this element or its compounds. The last part of the work deals with analytical methods for fluorine determination of not only food but also in blood and urine. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 12414
dc.date.assigned 2009-02-18
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
michálková_2009_bp.pdf 1.281Mb PDF View/Open
michálková_2009_vp.doc 48.5Kb Microsoft Word View/Open
michálková_2009_op.doc 46.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account