Kyselina fytová ve výživě člověka

DSpace Repository

Language: English čeština 

Kyselina fytová ve výživě člověka

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kráčmar, Stanislav
dc.contributor.author Brabcová, Alena
dc.date.accessioned 2010-07-17T17:01:58Z
dc.date.available 2010-07-17T17:01:58Z
dc.date.issued 2009-08-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/8983
dc.description.abstract Kyselina fytová je nejrozšířenějším inositol fosfátem na Zemi a je hlavní formou zásobního fosforu v semenech rostlin. Může vytvářet soli buď s prvky jednomocnými, které jsou rozpustné, nebo s prvky dvoumocnými (Ca, Mg), které jsou nerozpustné. Nejvý-znamnější látkou této skupiny je hořečnato-vápenatá sůl kyseliny fytové, zvaná fytin. Na jedné straně je kyselina fytová považována za antinutriční látku, která snižuje využití fosforu, zinku, vápníku a mědi u zvířat a lidí, zatímco na straně druhé potlačuje tvorbu reaktivních hydroxylových radikálů katalyzovanou železem, a má rovněž hypocholestero-lemický účinek. Rozklad kyseliny fytové je zabezpečen enzymem fytasou. cs
dc.format 27 s. cs
dc.format.extent 704249 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kyselina fytová cs
dc.subject fytin cs
dc.subject fytasa cs
dc.subject phytic acid en
dc.subject phytin en
dc.subject phytase en
dc.title Kyselina fytová ve výživě člověka cs
dc.title.alternative Phytic acid in human nutrition en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Vojtíšková, Petra
dc.date.accepted 2009-09-08
dc.description.abstract-translated Phytic acid is the most widespread inositol phosphate on Earth and it is the main storage form of phosphorus in plant seeds. Phytic acid can form either soluble salts with monovalent elements or insoluble salts with bivalent elements (Ca, Mg). The most signifi-cant substance of this group is phytic acid magnesium-calcium salt, called phytin. On the one hand, phytic acid is consider to be antinutrient that lowers the use of P, Zn, Ca and Cu in animals and humans, whereas on the other hand, phytic acid suppresses the formation of reactive hydroxyl radicals Fe-catalyzed, and it also has the hypocholesterolemic effect. Degradation of phytic acid is ensured by the enzyme phytase en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 12502
dc.date.assigned 2009-02-18
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
brabcová_2009_bp.pdf 687.7Kb PDF View/Open
brabcová_2009_vp.doc 45Kb Microsoft Word View/Open
brabcová_2009_op.doc 43Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account