Vliv délky skladování na obsah biogenních aminů v plísňových sýrech

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv délky skladování na obsah biogenních aminů v plísňových sýrech

Show full item record

No preview available
Title: Vliv délky skladování na obsah biogenních aminů v plísňových sýrech
Author: Flasarová, Radka
Advisor: Macků, Ivana
Abstract: Cílem této bakalářské práce bylo stanovit obsah biogenních aminů v sýrech s plísní na povrchu během dvouměsíčního skladování. Sýry s plísní na povrchu byly skladovány v lednici při teplotě 6 +- 2 °C. U všech vzorků byla provedena základní chemická analýza. Obsah biogenních aminů ve výše uvedených plísňových sýrech byl stanoven pomocí iontově-výměnné chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a spektrofotometrickou detekcí použitím Automatického analyzátoru aminokyselin AAA 400. Ve zkoumaných vzorcích byly detekovány biogenní aminy spermidin, spermin, putrescin a kadaverin. Kvantitativně nejzastoupenějším biogenním aminem v analyzovaných sýrech s plísní na povrchu byl spermidin. Celkový obsah biogenních aminů byl zanedbatelný z hlediska toxicity pro člověka. Agamatin, histamin a tryptamin nebyly stanoveny ani v jednom z analyzovaných vzorků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/9369
Date: 2009-05-27
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 11993


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
flasarová_2009_bp.pdf 788.0Kb PDF View/Open
flasarová_2009_vp.doc 34.5Kb Microsoft Word View/Open
flasarová_2009_op.doc 50.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account