Vlivy působící na produkci biogenních aminů u Lactococcus lactis subsp. lactis

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vlivy působící na produkci biogenních aminů u Lactococcus lactis subsp. lactis

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Pollaková, Eva
dc.date.accessioned 2010-07-20T00:45:39Z
dc.date.available 2010-07-20T00:45:39Z
dc.date.issued 2010-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/13465
dc.description.abstract Tato práce se zabývá tvorbou biogenních aminů bakteriemi mléčného kvašení. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku biogenních aminů, včetně jejich významu a toxických účinků, vznikem, výskytem v potravinách a dále jsou zde popsány mikroorganizmy, které je produkují. Nakonec je věnována pozornost také některým metodám stanovení těchto látek. V praktické části této práce byl sledován vliv vybraných vnějších faktorů (přídavek laktózy, NaCl a aerobní/anaerobní prostředí) na tvorbu biogenních aminů kmeny Lactococcus lactis subspecies lactis. Stanovení biogenních aminů proběhlo pomocí iontově-výměnné kapalinové chromatografie, postkolonové ninhydrinové derivatizace a spektrofotometrické detekce ($łambda$ = 570 nm). cs
dc.format 78 s., 16 s. příloh cs
dc.format.extent 2357014 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní amin cs
dc.subject dekarboxylace cs
dc.subject Lacococcus lactis subspecies lactis cs
dc.subject biogenic amine en
dc.subject dekarboxylation en
dc.subject Lacococcus lactis subspecies lactis en
dc.title Vlivy působící na produkci biogenních aminů u Lactococcus lactis subsp. lactis cs
dc.title.alternative Factors influencing biogenic amine production by strains of Lactococcus lactis subsp. lactis en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Rudolf, Ivo
dc.date.accepted 2010-06-01
dc.description.abstract-translated This thesis deals with formation of biogenic amines by lactic acid bacteria. Theoretic part deals with a common characteristic biogenic amines, with thein significancy and toxic effects, genesis, occurence in food. In other are described microorganizms producing biogenic amines. In the end is paied attention also to some methods of determination of these compounds. In practical part of this work was obtained exogenous factors (lactose and NaCl concentrations and aerobic/anaerobic conditions) effect on a produce biogenic amines by strain Lactococcus lactis subspecies lactis. Determination of biogenic amines was analyzed by ion-exchange chromatography. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 14575
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
pollaková_2010_dp.pdf 2.247Mb PDF View/Open
pollaková_2010_vp.doc 32.5Kb Microsoft Word View/Open
pollaková_2010_op.doc 42Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account