Charakterizace vybraných kmenů Streptococcus salivarius subsp. thermophilus

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Charakterizace vybraných kmenů Streptococcus salivarius subsp. thermophilus

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Charakterizace vybraných kmenů Streptococcus salivarius subsp. thermophilus
Autor: Vaňátková, Zuzana
URI: http://hdl.handle.net/10563/13656
Datum: 2010-04-01
Vydavatel: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Dostupnost: Bez omezení


Abstrakt:

Tato práce se zabývala charakterizací kmenů Streptococcus thermophilus. V souvislosti s technologií výroby a bezpečností potravin byla zkoumána acidifikační aktivita, produkce exopolysacharidů, aminokyselin a biogenních aminů či rezistence kmenů Str. thermophilus vůči antibiotikům. Pozornost byla zaměřena především na produkci thermophilinu a inhibiční účinky kmenů Str. thermophilus. Dále byly využity metody molekulární biologie jak k identifikaci kmenů Str. thermophilus, tak k jejich typizaci, charakterizaci a určení diverzity jednotlivých kmenů. Bylo zjištěno, že studované kmeny jsou z technologického i bezpečnostního hlediska vhodné k výrobě fermentovaných mléčných výrobků. Gen pro tvorbu thermophilinu 13 (Str. thermophilus thermophilin 13 operon) byl stanoven u 8 z 12 kmenů Str. thermophilus. Sledováním inhibičních účinků bylo určeno, že kmeny obsahující gen pro thermophilin 13, vykazovaly výraznější antibakteriální účinky než kmeny neobsahující tento gen. Navíc, bylo potvrzeno, že použité metody molekulární biologie jsou vhodným prostředkem k diagnostice kmenů Str. thermophilus.

Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
vaňátková_2010_vp.doc 64.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
vaňátková_2010_op.zip 4.923Mb Neznámý Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet